Gecesi gündüzü olmayan, sahada ve masa başında aktif olmayı gerektiren zorlu çalışma koşullarına sahip gazetecilik, kadınlar için çok daha zor bir meslek. Bu verilerle de sabit.
Baskı, mobbing, ücret politikalarındaki eşitsizlik, görev dağılımında ayrımcılık gibi temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğu ve bu eşitsizliğin en çok deneyimlediği iş sektörlerinden biri basın. Kadın gazeteciler ne kadar yıllar içerisinde sektörde kendilerine daha geniş yer bulsa da çalışma hayatına tutunmak için erkeklere oranla çok daha fazla mücadele etmek zorunda kalıyor.
Gazete İpekyol'dan Özlem Çelik'in haberine göre; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kadın gazetecilerin sesini duyurmak için kadın gazeteciler ve alanında uzman isimler görüş bildirdi. Yerel medyada çalışan Gazeteci Tuba Çiftçi, Gazeteci Kübra Uçan ve Gazeteci Büşra Fidancıoğlu ile Şanlıurfa gibi geleneksel ve erkek hakimiyetinin daha güçlü olduğu bir kentte kadın gazeteci olmanın zorluğun yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini konuştu.
GAZETECİ ÇİFTÇİ: BİR ÇOK ZORLUKLA KARŞILAŞTIM
İnsanların sesi olma hedefiyle yola çıkarak 7 yıldır sektörde çalışan Gazeteci Çiftçi, sektöre atılmanın hiç kolay olmadığını söyleyerek “Kadın olarak bu alanda öne çıkmak için çok çalışmak ve kendimi sürekli geliştirmek zorunda kaldım. Özellikle Şanlıurfa gibi daha muhafazakâr bir bölgede kadın gazeteci olarak yer edinmek için birçok zorlukla karşılaştım. Ancak pes etmeyip sabırla devam ettim” dedi.
“ERKEK GAZETECİLER SAHAYA, KADINLAR GAZETECİLER MASA BAŞINA…”
Zaman zaman mobbinge maruz kaldığını ve çalışırken yaşadığı zorluklara değinen Gazeteci Çiftçi şöyle konuştu:
“Erkek gazetecilerin daha çok saha görevlerinde, kadın gazetecilerin ise masa başı işlere yönlendirilmesi yaygın bir durum. Bu ayrımcılık, kadın gazetecilerin mesleklerini tam anlamıyla yapmalarını zorlaştırıyor. Toplumun kadın gazetecilere karşı önyargıları, güvenlik endişeleri ve iş yerinde eşitlik mücadelesi, en sık karşılaştığım zorluklar arasında. Örneğin, saha çalışmaları sırasında çevreden gelen olumsuz yorumlar ya da tehditler zaman zaman moral bozucu olabiliyor. Ayrıca, bazen fikirlerimizin yeterince ciddiye alınmadığını görmek üzücü.”
“EŞİT İŞ, EŞİT ÜCRET OLMALI”
Sektörde kadın gazetecilerin sayısının artması için eşit koşulların gerekliliğine dikkat çeken Gazeteci Çiftçi “Kadınların sektörde daha aktif yer alabilmesi için eğitim olanakları artırılmalı, eşit işe eşit ücret gibi konular çözüme kavuşturulmalı ve kadınların güvenli bir çalışma ortamına sahip olmaları sağlanmalı. Ayrıca, genç kadın gazeteciler için mentorluk programları oluşturulabilir. Bu, onların sektöre daha hızlı ve özgüvenle adapte olmalarını sağlar” ifadelerini kullandı.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde kadın meslektaşlarına seslenen Gazeteci Çiftçi “Kadınların seslerinin duyulması, toplumda değişim yaratır. Biz kadın gazeteciler olarak, cesaretimizi kaybetmeden, adaleti ve doğruluğu savunmaya devam etmeliyiz. Bugün, tüm kadın meslektaşlarımı cesaretlerinden dolayı kutluyorum ve birlikte daha güçlü bir gelecek inşa edebileceğimize inanıyorum” diyerek günlerini kutladı.
GAZETECİ FİDANCIOĞLU: KADIN GAZETECİLERE ‘EVLENİNCE BIRAKIR’ GÖZÜYLE BAKIYORLAR
Öğretmenlerinin tavsiyesi ile gazetecilik eğitimi alan ve 4 yıldır sektörde çalışan Gazeteci Fidancıoğlu “Kadın olarak yerel basında yer almak imkansız değil ama çok zor” yerel basında cinsiyet eşitsizliğine maruz kalındığı gerçeğini ifade etti.
Yaşadığı zorluklara değinen Gazeteci Fidancıoğlu “Kadınsan hep bir adım geride durman gerekiyor. Aslında aynı sektörde yan yana görev alan iki bireyiz. Kadın olunca ve sayımız az olunca kendilerinde mobbingi bir hak olarak görüyorlar. Yıldırma ve küçümseme de var. Erkek meslektaşlarımız sektöre giren kadın gazeteciler için ‘Evlenince zaten işi bırakır, çocuğu olunca bu mesleği sürdüremez ki’ gibi düşüncelere sahip. Ekonomik anlamda da erkek meslektaşlarımızla aynı değiliz, aynı fiyatlara çalışmıyoruz” dedi.
“MADDİ MANEVİ EŞİTLİK SAĞLANMALI”
Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve eşit haklar verilmesi gerektiğini savunan Gazeteci Fidancıoğlu “Başta medya patronlarının maddi manevi eşitlik sağlaması gerekiyor. Şartlar iyileştirilmeli” diye konuştu.
“HER KOŞULDA MÜCADELE EDEN MESLEKTAŞLARIMA BAŞARILAR DİLİYORUM”
Gazeteci Fidancıooğlu “Bu toplumu inşa edeceğimize dair inancımızı yitirmeyelim” diyerek Gazeteciler Günü’nde meslektaşlarının gününü şu sözlerle kutladı:
“Toplumun gözü kulağı ve vicdanı olan, mesleğini tarafsız ve ilkeli bir şekilde icra eden tüm meslektaşlarımın gününü kutluyorum. Kadın meslektaşlarımın her koşulda ve her sektörde var olabilmek ve ayakta kalabilmek için verdiği tüm mücadelelerinde başarılar diliyorum."
GAZETECİ UÇAN: ‘SEKTÖRDE KADINA İHTİYAÇ YOK’ DEDİLER
6 ay önce hayata gözlerini yuman Gazeteci Fatma Kırmızı’dan ilham alarak sektörde var olmaya çalışan ve 3 yıldır elinde mikrofon yaz kış demeden haber peşinde koşan Gazeteci Kübra Uçan da tıpkı diğer meslektaşları gibi türlü zorluklarla çalışıyor.
Kadın olduğu için bir dönem kendisine iş dahi verilmediğini anlatan Gazeteci Uçan “Zorbalıklara maalesef maruz kaldım. Kadın olduğum için röportaj vermek istemeyenler oldu. ‘Sektörde kadına ihtiyaç yok’ diyerek çeşitli bahanelerle iş görüşmelerim kabul edilmedi. Bu durumlar beni yılmaktan ziyade daha da güçlendirdi. Çünkü haber yaparken toplumu doğru bilgilendirme sorumluluğu, cinsiyet gözetmeksizin her gazetecinin işidir” dedi.
“KADINLAR EKRANDA ESTETİK AMAÇLI UNSUR OLARAK GÖRÜLÜYOR”
Görev dağılımında eşitsizliğe maruz kaldıklarına dikkat çeken Gazeteci Uçan “Çoğu etkinliğe gönderilmemek ve hep arka planda tutulmaya çalışılmam gibi durumlarla karşılaşıyorum. Kadına, şöyle bir fırsat tanınıyor: Ekranda kadının olmasına dikkat ediliyor. Bu bir fırsat mı, yoksa değil mi, o da tartışılır. Çünkü çoğu zaman kadının varlığı, sadece estetik amaçlı yerleştirilen bir unsur olarak görülüyor. Ancak, kadın gazetecilerin sahada daha çok yer alması ve hak ettikleri şekilde tanınması, sektörün daha kaliteli hale gelmesini sağlayacak.”
Çalışma koşullarının iyileştirilmesi için taleplerini dile getiren Gazeteci Uçan şöyle konuştu:
“Eğitim fırsatları artırılmalı, ekonomik şartlar iyileştirilmeli ve sektördeki cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele edilmeli. Ayrıca, kadın gazetecilere daha fazla destek sağlanmalı.”
DOÇ. DR. ÖZTÜRK: ÖĞRENCİLER SEKTÖRDE ÇALIŞMA KONUSUNDA KAYGILI
Doğuş Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Program Başkanı Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kadın Gazeteciler Komisyonu’nun 2024’te yaptığı bir araştırmaya değinerek kadın gazetecilerin cam tavana daha çok maruz kaldıklarına dikkat çekti. Doç. Dr. Öztürk “Araştırmaya katılan kadın gazetecilerin neredeyse yarısı taciz ve mobbing sorunlarını yaşadığını ve depresyonla mücadele ettiğini ifade etmişti. Bu durum kadın gazetecilerin mesleklerini yaparken cinsiyetçi kalıpyargılar ile toplumsal algı ile mücadele ettiğini gösteriyor” dedi.
Öğrencilerin sektörde çalışma hususunda kaygılı olduklarını gözlemleyen Doç. Dr. Öztürk “Öğrencilerimizi kuramsal olduğu kadar kurgu, haber yazma, bülten hazırlama gibi pek çok konuda yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu uzmanlıkları öğrenmeye kadın ya da erkek fark etmeksizin hepsi çok istekli. Ancak okul bittiğinde medyada çalışmak isteyip istemediklerini sorduğum zaman o konuda kaygıları olduklarını ve yaşanabilecek sorunlar konusunda bilinçli olduklarını söyleyebilirim” diye konuştu.
“KURUMSAL TEMELLİ ADIMLA FIRSAT EŞİTLİĞİNİN YOLUNU AÇAR”
Sektörde kadın gazetecilere görev dağılımında yeterince fırsat verilmediğini de dile getiren Doç. Dr. Öztürk, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için şu önerilerde bulundu:
“Televizyonda ya da tartışma programlarında konuk sayısına baktığınızda bile kadın gazetecilerin daha az yer aldığını görmek mümkün. Bunlarda kadınların cam tavan denilen görünmeyen engellerle de mücadele ettiğini kanıtlıyor. Özellikle başarılı kadın gazetecileri rol model almaları, medyada yönetim kademesinde kadın sayısının artması bu konuda etkili olacak görüşündeyim. Kadın gazetecilerin kurumsal yaklaşımının değişmesi kritik önem taşıyor. Kadın gazetecilere eşitlikçi bir anlayışla yaklaşmak, mobbingden kaçınmak ve kadın gazeteci hakları için mücadele ettiğinde destekleyen kurumsal yönetim bu konuda değişim için büyük önem taşıyor. Sadece bireysel değil kurumsal temelli adımlar bu alanda kadınlara fırsat eşitliğinin yolunu açacaktır. “
“ADİL MEDYA İÇİN ÇABALAMAKTAN VAZGEÇMEYİN”
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla mesajını paylaşan Doç. Dr. Öztürk “Kamuoyunu aydınlatma, gerçeği tarafsız şekilde halka iletme görevini üstlenen, cesur olmayı ve adalet duygusu ile hareket etmeyi gerektiren gazetecilik çok önemli bir meslek. Hakikatin izinde giden tüm gazetecilerin ve gazeteci adaylarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun. Gazeteci ve gazeteci adaylarının soru sormaktan, doğruyu savunmaktan ve adil bir medya için çabalamaktan vazgeçmemelerini diliyorum” dedi.
0 Yorum