reklam alanı

Şanlıurfa’da hamam fiyatları 2025: Kadın-erkek hamamı fiyatları ve detaylı bilgiler

Şanlıurfa’da kış mevsiminin başlamasıyla birlikte hamam kültürü yeniden canlanmaya başladı. Kentteki çeşitli hamamlar, sıcak ve şifalı sularda rahatlatıcı bir deneyim sunarak hem Şanlıurfalıların hem de turistlerin ilgisini çekiyor. Günümüzde sayıları giderek azalan bu hamamlar, sadece temizlik değil, aynı zamanda sosyalleşme imkânı da tanıyan önemli bir kültürel etkinlik alanı. Şanlıurfa’nın tarihi dokusunda önemli bir yer tutan hamamlar, 150 TL’den başlayıp 1000 TL’ye kadar ulaşan fiyatlarla hizmet veriyor.

Şanlıurfa’da hamam fiyatları 2025: Kadın-erkek hamamı fiyatları ve detaylı bilgiler

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa kültüründe önemli bir yere sahip olan hamamlar, dünya çapında da bilinen önemli kültürel miraslarımız arasında yer alıyor. Bugün sayılarının azalmasına rağmen, hamam geleneği Şanlıurfa'da hala yaşatılmaya devam ediliyor. Osmanlı döneminde ise çarşı hamamları, ekonomik açıdan büyük bir gelir kaynağıydı. 

150 TL'DEN BAŞLAYIP, 1000 TL'YE KADAR ÇIKABİLİYOR

Güveci hamamı, gelin hamamı, sıra hamamı, kız bakma hamamı ve kırk hamamı gibi çeşitli etkinlikler, o dönemde sadece temizlik amacı taşımaktan çok daha fazlasını ifade ediyordu; sosyalleşme ve kültürel etkileşim anlamına da geliyordu. Bugün, hem Şanlıurfalıların hem de şehre gelen turistlerin ilgi gösterdiği hamamların fiyatları ise 150 TL'den başlayıp, 1000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Hamamda kullanılan malzemeler, örneğin hamam tası, peştamal, havlu, sabun ve kese attırma gibi unsurlar, işletmelerin en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor.

Kışın soğuk günlerinde Şanlıurfalıların vazgeçilmez tercihi arasında yer alan hamamlar fiyatlarıyla da dikkat çekiyor.

ŞANLIURFA’DAKİ HAMAM FİYATLARI:

İşte, Şanlıurfa’daki hamam fiyatları:

OSMANLI HAMAMI

Kadın: 150 TL

KARAALİ KAPLICALARI

Kadın-Erkek: 200 TL

GÜLİZAR HAMAMI

Erkek: 200 TL

HACI NACİ İNCİ SARAY HAMAMI

Erkek: 240 TL

Kadın: 150 TL

HARRAN OTEL

Erkek: 300 TL

EL-RUHA OTEL

Kadın-Erkek: 500 TL

NEVALİ OTEL

Kadın: 500 TL (Salı-Cuma) 

Karma: 1000 TL (Her gün)

HİLTON GARDEN INN OTEL

1000 TL

ŞANLIURFA HAMAM KÜLTÜRÜ

Geçmişte her evde hamam banyo bulunmadığından dolayı ihtiyaca binaen ve inancımız kültürümüz gereği temizliğe önem verilmesi münasebetiyle Urfa da Hamamcılık gözde bir işmiş. Bundan dolayı Şanlıurfa da hamam çok varmış. 1990 lı yılların sonlarına kadar birçok Şanlıurfalı hamam kültürüne aşinadır.

Urfa hamam kültüründe;

Gelin hamamı

Güvegi hamamı

Doğdu hamamı - Kırk dökmek

Sünnet hamamı

Kırklanma hamamı

Sıra hamamı... Gibi ritüelleşmiş hamam gelenekleri var.

GELİN HAMAMI

Evliliğin ikinci haftasının bitiminde yani on beşinci günü cumartesi veya perşembe, bütün dostlar, akrabalar, tanıdıklar gelin hamamına çağırılırlardı. Gelinin, babasıgilden gelirken getirmiş olduğu hamam takımlarının bohçasını keymeler (Kadın tellak ) açar, gelinin kaynanasından bahşiş alırlardı.

GÜVEGİ HAMAMI

Damat beyin evlendiği gecenin sabahı şafak vakti, gün ağarmadan damadın kirvesi çok yakın arkadaş ve akrabaları tarafından hamama götürülürdü. Bir gün önceden hamamcıya söylenirdi. Güveği için bir taht hazırlanır, tahtın dört tarafı zeytin dalları ve mumlarla süslenirdi. Mumlar yakılır; halı, döşek ve yastıklarla süslenmiş taht üzerine damat bey oturtulurdu. Büyük şakalaşmalarla herkes yıkanır, damat da yıkanıp yerine oturduktan sonra kirve ayağa kalkar: " Arkadaşlar hamam yemeği yaptırdım, kimse bir yere ayrılmasın." Der ve hep birlikte çıkarlar. Kirve oradakilerin hepsinin yıkanma ücretini ödeyip delleklere (tallak da denir) bolca bir bahşiş bırakıp yemek yemeye giderler. Yemekten sonra hep birlikte damat eve bırakılırdı. Eve gelen damat, babasının ve anasının ellerinden öper, gelin de baba evinden gelirken getirmiş olduğu hediyeleri kayınbabasına, kaynanasına, kayınlarına ve görümlerine dağıtırdı.

DOĞDU HAMAMI - KIRK DÖKMEK

Bir iki gün önceden hamamcıya bilgi verilirek doğum'un kırkıncı günü, birinci derece yakınlar, anne anne, baba anne, teyzeler, halalar, eltiler, yakın bir iki komşu davet edilerek anne ve bebek hamama gider.

Gelinin kaynanası misafirlere ikrâmlarda bulunur, bu ikrâmlardan olmazsa olmazı toz haline getirilmiş leblebi toz şekerle karıştırılır birer kaşık bekâr genç kızlar başta olmak üzere misafirlere ikrâm edilir.

Sonra yıkanılır hamamdan çıkmaya yakın bebek annenin başı üstünde tutularak su dökerler, su bebekten annesinin üstüne akar. Böylece kırkları çıkmış olur.

SÜNNET HAMAMI

Sünnet olarak erkekliğe ilk adımını atan çocuğu yaşı küçükse annesi yaşı büyükse babası sünnetinin kırkıncı günü hamama götürür.

Anne götürdüğünde haliyle birinci derece yakın olan kadın akrabalar, yaşı büyükse babası birinci derece yakın erkek akrabalar davet edilir.

Çeşitli ikrâmlarda bulunulur çocuğa gusul abdesti aldırılır ve kırk tas su dökerek yıkandırılır.

KIRKLANMA HAMAMI

Kötü bir işten pişman olan biri tövbe eder. Hamama gider hamamda fiziki temizlikten sonra kırk tas su ile yıkanarak manevi olarak arındığına inanır.

SIRA HAMAMI

Genellikle erkek arkadaş grupları kış geceleri normal sıra gezmelerinin yanı sıra hamam sırası yaparlar.

Sıra kimdeyse grup arkadaşlarını davet eder, hamamda çiğ köfte yapanlar da olur, dışarıdan tatlı sipariş edip hamam sonrası ikrâm edenler de olur, meyve veya şire ürünleri ( bastık, çekçek, ceviz ) ikrâm edenlerde olur.

 

Şanlıurfa’da hamam fiyatları 2025: Kadın-erkek hamamı fiyatları ve detaylı bilgiler

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.