Sağlıkta önemli adım: Şanlıurfa Türkiye'de 5. sıraya yükseldi!

Şanlıurfa, sağlık alanında önemli bir adım daha attı. Türkiye genelinde işitme kayıplarının erken teşhisine yönelik yürütülen Yenidoğan İşitme Tarama Programı (YDİT) çerçevesinde, yeni açılan referans merkezi ile işitme kaybı şüphesi taşıyan bebeklerin tanı ve tedavi süreçlerinde kritik bir rol üstlendi. Bu gelişme ile Şanlıurfa, Türkiye'de en fazla referans merkezi bulunan iller arasında 5. sıraya yükseldi.

5

Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü Yenidoğan İşitme Tarama Programı (YDİT), her yeni doğan bebeğin doğumdan hemen sonra işitme kaybı riski açısından test edilmesini sağlayan bir uygulamadır. YDİT kapsamında yapılan testlerden geçemeyen veya risk faktörlerinden en az birini taşıyan bebekler, özel referans merkezlerinde daha ileri düzeyde değerlendirilmek üzere yönlendiriliyor.

Şanlıurfa’da, bu kapsamda daha önce Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH) ve Harran Üniversitesi Hastanesi'nin referans merkezi olarak hizmet verdiği biliniyor. Ancak ildeki nüfus yoğunluğu ve işitme kaybı riski taşıyan bebek sayısının arttığı gözlemlenince, ek referans merkezlerine ihtiyaç duyulduğu tespit edildi.

YENİ REFERANS MERKEZİ: MEHMET AKİF İNAN EAH HALİLİYE EK HİZMET BİNASI

Bu ihtiyaç doğrultusunda, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan saha araştırması sonucu, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) Haliliye Ek Hizmet Binası'nda bir işitme tarama referans merkezi kurulmasına karar verildi. Cihazların kurulumu tamamlanarak, hastanede artık işitme kaybı şüphesi taşıyan bebekler ve tanı alması gereken çocuklar için testler yapılmaya başlandı.

Yeni referans merkezi, işitme kaybı şüphesi taşıyan bebeklerin daha hızlı tanı almasını sağlıyor. Randevu sürelerinin kısalması sayesinde, çocuklar daha kısa sürede tedavi süreçlerine başlanabiliyor. Ayrıca, burada yapılan testlerin elektrofizyolojik ölçümler olduğunu, bu testlerin doğal uyku sırasında yapıldığını, herhangi bir radyasyon tehlikesi içermediğini ve hastalara zarar vermediğini vurgulayan uzmanlar, testlerin güvenli ve zararsız olduğunu belirtiyor.

SOLMAZ: ŞANLIURFA TÜRKİYE’DE 5. SIRADA YER ALMAKTADIR

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Solmaz konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“İşitme kayıplı çocukların tanı ve tedavi süreçlerinin hızlıca gerçekleşmesi için Şanlıurfa’ya 3. bir referans merkezi kurduk. Türkiye’de 43 ilde toplam 89 tane referans merkezi bulunuyor ve bunların 3 tanesi Şanlıurfa’da hizmet vermektedir. Yeni açılan referans merkezi ile birlikte Şanlıurfa Türkiye’de 5. sırada yer almaktadır. 4. ve 5. referans merkezi olarak Viranşehir ve Siverek’te de çok yakında hizmete başlanacaktır. Önemli olan sadece çocuğa işitme cihazı takılması değil, cihaz sonrası sürecinin sağlıklı yürütülebilmesidir. İşitme kayıplı çocukları bekleyen süreçler referans merkezlerinde ailelere anlatılmakta. Bu süreçte aile, çocuk, sağlık personeli ve eğitimcilerin ekip olarak çalışması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu testlerin hastaların doğal uykusunda yapılan elektrofizyolojik ölçümlerin yapıldığı ve  bu ölçümlerin radyasyon tehlikesi içermediği, herhangi kesi işlemi gerekmediği ve hastaya hiçbir şekilde zararı bulunmuyor.”