Şanlıurfa dahil Türkiye’de gayrimenkul sektörü ve artan hayat pahalılığı, ev sahibi olmayı zorlaştırırken, birçok kişi için tek seçenek miras yoluyla taşınmaz edinmek oluyor. Ancak, ebeveynlerin miraslarını çocukları arasında nasıl dağıttığı, yıllarca süren hukuki anlaşmazlıklara yol açabiliyor.
Özellikle son yapılan miras kanunu düzenlemeleri, bu konuda önemli bir değişikliğe giderek, ebeveynlerin hayattayken verdikleri kararların ölüm sonrası geçerliliğini değiştirdi. Artık, bir ebeveynin mülklerini bir çocuğuna bırakması durumunda, vefatından sonra tüm kardeşler bu taşınmazlarda eşit hakka sahip olacak.
Sözcü’de yer alan habere göre miras hakları anne ve babanın vefatı sonrasında büyük bir değişikliğe uğruyor. Miras kanunlarında geçtiğimiz yıllarda yapılan düzenlemeye göre anne ve babanın çocuklarından birine ya da birkaçına bıraktığı miras, ebeveynlerin vefatının ardından tüm kardeşlerin ortak malı haline dönüşüyor.
Yani bir baba, hayatta olduğu sürede tüm mülklerini tek bir evladına bırakmış olsa da, vefatı sonrasında söz konusu taşınmazlar üzerinde tüm kardeşler eşit hakka sahip oluyor. Üstelik bu tür davalarda herhangi bir zamanaşımı bulunmamakta. Mirasın bir evlada bırakılışının üzerinden 30 yıl geçmiş olsa bile, kardeşlerin yapacağı başvuru sonrasında mahkemeler söz konusu tapunun hisselere bölünmesine karar veriyor.
0 Yorum