Şanlıurfa’da hazineye ait tarım arazilerinin kiralanmasına yönelik süreç başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan bu uygulama, verimsiz veya atıl durumdaki tarım arazilerinin kiralama yoluyla çiftçilere verilmesini amaçlıyor. Böylece, hem tarımsal üretimin artırılması hem de ülkenin stratejik ürün ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Arazilerin daha etkin kullanılması, yerel ekonomilerin güçlenmesine katkı sağlarken, aynı zamanda sürdürülebilir tarım ve yüksek verimlilik için önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
2024-2025 kiralama dönemi için başvurular, 23 Aralık itibarıyla başladı, başvuru sürecinin şubatta ermesi planlanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, kiralama bedellerinin arazi türlerine göre değişiklik gösterecek. Belirlenen kira bedelleri ise şu şekilde, kuru araziler için dekar başına 350 TL, sulu araziler için dekar başına 700 TL, ve bağ ile bahçe arazileri (fıstıklık alanlar) için dekar başına 500 TL olarak belirlendi.
Gazeteipekyol.com.tr'ye konuşan Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Aksoy, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen yeni projeyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Aksoy, projenin amacının, kullanılmayan atıl tarım arazilerinin kiralama yoluyla vatandaşlara sunulması ve böylece üretimin artırılması olduğunu ifade etti.
KAÇ DÖNÜM ARAZİ KİRALANIYOR, KİMLER BAŞVURABİLİR?
Aksoy, başvuruların bölgedeki çiftçilere yönelik olduğunu belirterek, “Başvuruyu o köyde ve o ilçede oturan köyün yakınında olan yerelde kim varsa daha önce kiralama yapan ve daha önce burayı ekip biçen çiftçilerimiz, üreticilerimiz başvurabilir. Yaklaşık olarak 650 bin dekar bir araziden bahsediyoruz, 14 bin kiracımız var daha önce 1 yıllık olan kiralamalar 1 yıllık olarak devam ediyor.“ dedi.
AKSOY: ÜLKEMİZE, DEVLETİMİZE EKONOMİK OLARAK BÜYÜK BİR KATKISI VAR
Kiralama uygulamasının ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti:
“Bunun ülkemize, devletimize ekonomik olarak büyük bir katkısı var, 650 bin dekar alanın siz yaklaşık 400 kilogram buğdayla çarptığınızda ortaya müthiş bir rakam çıkıyor. Kuru ve sulu olmak üzere araziler ayrılıyor, bağ bahçe olan kısmı da var yani fıstıklık ve zeytinlik olan kısım da var. Bu alanlardan gelen geliri çiftçimiz kendi ailesinin geçimini sağlamak için kullanıyor. Devletimizin yaptığı kiralamaların tamamı yasal çerçeve içerisinde devam edecek. Bu yıl da hem Tarım Reformu Genel Müdürlüğü hem de diğer milli emlak, tapu kadastro ve kaymakamlıklarımız nezdinde bu işlemlerin hızlı yürütülmesi ile ilgili sayın valimizin koordinasyonunda işlemlere devam ediyoruz.”
“ARAZİLERİN ALANI BAZI YILLAR AZALMASININ SEBEBİ ANLAŞMAZLIK”
Aksoy, zaman zaman arazilerin sahipleri arasında anlaşmazlıklar yaşandığını ve bunun kiralama sürecini etkilediğini belirterek, şöyle devam etti:
“Daha önce kiralama yapanlara bu kiralamayı yapmaya devam ediyoruz. Ancak bazen kendi aralarında problem yaşayan, diyelim ki amca oğluyla, amcası veya dayısıyla mahkeme süreci başlattıkları an kiralamaları kapatıyoruz, kendi aralarında anlaştıkları zaman tekrar aynı insanlara kiralamaya devam ediyoruz. Arazilerin alanı belli bazı yıllar azalmasının sebebi kendi aralarında anlaşmazlık yaşanması. Sebebi de mahkeme süreçleri olunca biz kiralama sürecini durduruyoruz anlaşana kadar bekletiyoruz, başka bir yolu yok.”
“ŞANLIURFA’NIN DIŞINDA BİRİLERİNE BU ARAZİLERİ KİRALANIYOR GİBİ BİR DURUM YOK”
" Şanlıurfa’nın dışında birilerine bu arazileri kiralanıyor gibi bir durum yok" diyen Aksoy, “Dışarıdan birine kiralama yapmıyoruz yani burada şöyle bir algı çıkmasın, sanki Şanlıurfa’nın dışında birilerine bu arazileri kiralanıyor gibi bir durum yok. Bu yıllardan beridir devam eden bir uygulama, zaten bu arazilerin büyük bir çoğunluğu şu anda işleniyor işleyen insanlar da hep aynı aileler yani bu köyde yerleşik olan yıllardır yaşayan insanlar.“ diye konuştu.