Evde yılbaşı kutlayacaklar bu menüye göz atmadan geçmeyin!

Şanlıurfa’da yılbaşı gecesini dışarıda kutlamayı tercih etmeyenler evde geçirmek için özel sofralar hazırlayarak bu geceyi sevdikleriyle birlikte keyifli bir şekilde geçiriyor. Şanlıurfa mutfağının zenginliği de evdeki kutlamalara farklı bir boyut katıyor. Yılbaşı akşamı, Urfa’nın eşsiz yemekleriyle donatılan kalabalık sofralar, misafirleri eşsiz bir deneyim sunuyor. Her biri kendi başına bir lezzet şöleni olan Şanlıurfa yemekleri, sofralarda unutulmaz anlar yaşatıyor. İşte sizin de evde hazırlayabileceğiniz eşsiz Urfa yemekleri…

Evde yılbaşı kutlayacaklar bu menüye göz atmadan geçmeyin!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa  mutfağı, etli yemeklerinden, tatlılara kadar geniş bir lezzete sahip. Yılbaşı gecesinde dışarıda yemek yerine evde geçirilen zamanın keyfini çıkaranlar, Urfa'nın kendine has tatlarıyla sofralarını hazırlayabiliyor. Yılbaşı sofrasının baş tacı olan kebaplar, bu özel gecede sofraların en göz alıcı lezzetlerinden biri oluyor. Urfa'nın meşhur Urfa kebabı ve ciğer kebabı gibi lezzetleri, geleneksel pişirme yöntemleriyle evlerde de hazırlanarak sofraya geliyor.

Yağlı yemekler ve mezeler de Urfa mutfağının vazgeçilmez unsurları arasında yer alıyor. Özellikle bostana, soğan salatası, acılı ezme gibi mezeler, yılbaşı sofralarındaki yerini alırken, taze malzemelerle yapılan etli yemekler sofraların neşesini artırıyor. Urfa mutfağının meşhur beyran çorbası ve mercimek çorbası gibi lezzetli çorbaları da sofrayı taçlandıran başlıca yemekler arasında yer alıyor. Bu çorbalar hem mideyi ısıtan hem de yılbaşı gecesine özel bir dokunuş katıyor.

Tatlılar, yılbaşı sofralarının en önemli ve en tatlı bölümü oluyor. Şanlıurfa’nın ünlü şıllık tatlısı da misafirlerin damaklarını şenlendiriyor. Urfa tatlıları, sadece bir tatlı değil, aynı zamanda geleneksel lezzetlerin evlere taşınmasını sağlıyor.

Şanlıurfa mutfağının bu çeşitliliği, evde yılbaşı akşamını kutlayanlar için büyük bir avantaj. Yılbaşı sofraları, hem Urfa’nın zengin yemek kültürünü yansıtıyor hem de sevdiklerinizle birlikte geçirilecek anları daha özel hale getiriyor. 

İşte yılbaşı akşamı hazırlayabileceğiniz Urfa yemekleri…

CİĞER KEBABI 

Malzemeler (4 Kişilik)

1 kg koyun ciğeri

½ kg kuyruk

Hazırlanışı

Ciğer yıkanıp büyük zar şeklinde doğranır, kuyruklar da aynı biçimde hazırlanır. Kebap şişinden daha ince özel şişlere iki ciğer, bir kuyruk biçiminde saplanır ve mangalda çevrile çevrile pişirilir. Açık (lavaş) ekmeğe dürüm yapılarak küçük kuru soğan ve közlenmiş - tercihen kırmızı- biberle birlikte sıcak olarak ayran eşliğinde her mevsim yenilir.

URFA KEBABI

Malzemeler (5 Kişilik)

 1 kg bonfile et

 200 gr kuyruk

 1 büyük kuru soğan

 4 diş sarımsak

 1 limon

 ½ çay bardağı süt

 2 yemek kaşığı zeytinyağı 

 2 yemek kaşığı pul biber 

 Tuz

Hazırlanışı

Et ve kuyruk kuşbaşı doğranır. Soğan çok ufak doğranıp sarımsaklar dövülür limonun suyu çıkarılıp süt, zeytinyağı, tuz, kırmızı biber, et birlikte yoğrularak terbiye edilir. Bir gün bekletildikten sonra iki et bir kuyruk olacak şekilde şişe saplanır ve kömür ateşinde pişirilir. Dürüm yapılarak, kuru soğan, közlenmiş isot, mevsiminde pişmiş domates ve ayran eşliğinde her mevsim yenilir. Terbiye işlemi yapılmadan da aynı şekilde pişirilebilir ancak baharda kuzu etine kesinlikle terbiye yapılmaz.

BOSTANE 

Malzemeler (6 Kişilik)

1 kg taze domates

8 tane taze kırmızı / yeşil biber 

1 demet maydanoz

½ demet nane

½ demet semiz otu

½ demet yeşil soğan 

Tuz

Ekşi olarak

Koruk suyu, nar suyu ya da nar pekmezi

Hazırlanışı

Domateslerin kabukları soyularak küçük küçük doğranır. Damarları ve tohumları ayıklanan biber, yeşil soğan, maydanoz, nane ve semizotu ince ince kıyılır. Tuz ilavesiyle iyice karıştırılır, ekşisi konularak kâselere doldurulur. Malzemesi ne kadar ince kıyılırsa o kadar makbuldür. Ekşisi, yaz başında koruk suyu, sonbaharda taze nar suyu, diğer mevsimlerde nar pekmezidir. Limon tuzu ve şeker karışımı, diğerlerinden mahrumiyet halinde kullanılabilir

LEBENİ

Malzemeler (4 Kişilik)

Yarım su bardağı nohut

1 su bardağı dövme

5 bardak su

1 kg yoğurt

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta

1 çay kaşığı  nane

1 çay kaşığı pul biber

Hazırlanışı

Geceden ıslatılan nohut ve dövme düdüklü tencereye konularak suda iyice pişirilir. Diğer taraftan yoğurdun içerisine -kesilmemesi için konulan- yumurta ve tuz katılarak çırpılır. Kaynamaya başlayan nohut ve dövmenin üzerine çırpılmış yoğurt ilave edilip bir iki taşım kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Genellikle soğuk olarak yenilir ancak sıcak olarak, üzerine bir kaşık yağda kırmızı pul biber ve nane dağlanmak suretiyle de yenilebilir.

BEYRAN 

Beyran Çorbası (Yöresel) Tarifi İçin Malzemeler

1 kg kemikli kuzu gerdan

2 yemek kaşığı tereyağı

1 su bardağı pirinç

8-10 diş sarımsak

Yarım yemek kaşığı biber salçası

Tuz

Kırmızı toz biber

Karabiber

8 su bardağı et suyu (haşlanan etin suyu)

ŞILLIK TATLISI 

Malzemeler (4 Kişilik)

3 bardak un

1 yumurta

½ çay kaşığı karbonat

½ çay kaşığı tuz 

1 bardak süt

5 bardak su

½ kg ceviz

1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti

3 su bardağı toz şeker

1,5 bardak su

3-4 damla limon suyu

2 yemek kaşığı sadeyağ

Hazırlanışı

Tüm malzemeler derince bir kaba konularak iyice çırpılıp sıvı bir hamur elde edilir (Yumurta konulması isteğe bağlıdır). Büyük yağsız şıllık tavası ateşe konulur, bir yemek kaşığı sıvı yağ konularak içerisi yağlanır. Fazla gelen yağ bir kâseye dökülür. Yağlanmış kızgın tavaya bir kepçe sıvı hamurdan dökülür. Tavanın her alanını kaplayacak şekilde gezdirilip üzerinde fazlalık oluşursa tavadan kaba boşaltılır. Burada dikkat edilmesi gereken şey hamurun ince olmasıdır. Kısık ateşte iki yüzü pişirilen hamur orta boy bir tepsiye konulur. Üç kat hamur serildikten sonra ayıklanmış ve çekilmiş ceviz hamurların üzerine yayılır. Yeniden üç kat hamur yayıldıktan sonra tepsi hazır vaziyete gelir. Bıçakla dilimlenir. Diğer taraftan yağ, su, şeker, bir tencereye konularak kaynatıldıktan sonra limon suyu ilave edilerek şerbet hazırlanır. Sıcak sıcak tepsiye dökülür.

Evde yılbaşı kutlayacaklar bu menüye göz atmadan geçmeyin!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.