Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ün araştırmasına göre gençlerin günlük internet kullanım süresi 4.5 saatin üzerinde. Araştırmaya göre her üç gençten birinin profilli herkese açık ve neredeyse her 5 gençten birinin ‘gizli' sosyal medya hesabı var.
RTÜK , 15-21 yaş arasındaki 6 bin 500 genç ile yüz yüze görüşerek medya kullanım alışkanlıklarını inceledi. Araştırmanın sonuçları, TBMM Çocuk Haklarını İnceleme Alt Komisyonu'na sunuldu.
Araştırmaya ilişkin bilgiler veren RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, çevrimiçi platformların yaygınlaşmasının gençlerin yüz yüze iletişim becerilerini kaybetme riski taşıdığını belirtti. Güler, “Çocuklarımız çevrimiçi ortamlarda yeni nesil arkadaşlıklar kurarken, yüz yüze iletişim becerileri zayıflıyor” dedi.
DİJİTALLEŞMENİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ VE FOMO
Dijitalleşmenin çocukların psikolojik gelişimi üzerinde güçlü etkiler yarattığını ifade eden Güler, dijital cihazların aşırı kullanımının uyku düzenini bozduğunu ve kaygı seviyelerini artırdığını vurguladı. “Sürekli çevrim içi olma zorunluluğu ve gelişmeleri kaçırma korkusu (FOMO), çocuklarda ekran bağımlılığı gibi sorunlara yol açıyor” şeklinde konuştu.
Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 92’si düzenli olarak internet kullanıyor ve günlük internet kullanım süresi 4,5 saati aşıyor. Gençlerin yüzde 76’sı televizyon izlediğini ifade ederken, televizyon izleme süresi ise günlük 1 saat 40 dakika olarak belirlendi.
DİJİTAL PLATFORMLAR VE SOSYAL MEDYA KULLANIMI
Güler, gençlerin yüzde 41’inin dijital platformları tercih ettiğini, bu platformların yüzde 72’sinin cep telefonundan izlendiğini ve bu durumun bireysel tüketimi artırdığını belirtti. Sosyal medya kullanım oranı ise yüzde 95’e ulaştı. Sosyal medya profilleri herkese açık olan gençlerin oranı yüzde 37 olarak kaydedilirken, gençlerin yüzde 17,7’sinin ailelerinden gizli bir sosyal medya hesabı olduğu tespit edildi.
Gençlerin ekran bağımlılık düzeylerini ölçtüklerini belirten Güler, “Her 10 gençten yaklaşık 4'ü yani yaklaşık yüzde 40'ı yüksek düzeyde ekran bağımlısı çıktı” dedi.
Komisyonda sunum yapan Çocuklar İçin İçerik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezen Güngör ise şu bilgileri verdi: “TÜİK'in bu yıl yaptığı bir araştırmaya göre sosyal medya kullanmaya başlama yaşı ülkemizde 6 ve 10. Bu yaş grubu daha çok TikTok ve YouTube kullanıyor. 10-15 yaş grubundaki sosyal medya kullanım oranı yüzde 70'in üstünde ve bunların yüzde 63'ü Instagram kullanıyor.”
Kaynak: HABER MERKEZİ
0 Yorum