Türkiye’nin güneş haritasında Şanlıurfa’nın yeri

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir ülke. Ülkenin doğusundan batısına kadar birçok şehir, bolca güneş ışığı alarak bu kaynağı verimli bir şekilde kullanma imkanı sunuyor. Sıcaklık rekorlarıyla tanınan Şanlıurfa, güneş enerjisi üretiminde ön plana çıkan illerin başında geliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran, Türkiye’de güneş enerjisi potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, Van, Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Antalya, İzmir, Manisa, Denizli, Konya, Karaman, Tokat ve Sivas gibi illerin bu alanda büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Türkiye’nin güneş haritasında Şanlıurfa’nın yeri

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de güneşli gün sayısının en fazla olduğu illerden biri olan Şanlıurfa’da, güneş enerji sistemleri son zamanlarda rağbet görüyor. Gelişen dünyanın en önemli mesleklerinden biri olarak görülen güneş enerji sistemleri hem maliyetleri düşürmesi hem de devamlılığının olması nedeniyle çoğu kişi tarafından tercih ediliyor.

Güneş enerji sistemlerini en çok tercih eden kesimlerden biri de çiftçiler oldu. Tarım kenti olarak anılan Şanlıurfa’da, özellikle son zamanlarda sık sık meydana gelen elektrik kesintileri ve arızaları nedeniyle birçok çiftçi mağdur oldu. Ekinlerini sulayamayan ve elektrik direklerinde çıkan arızalar nedeniyle tarlaları zarar gören çiftçiler, elektrik sorununu ortadan kaldıracak olan güneş enerji sistemlerine rağbet gösteriyor.

ŞANLIURFA’NIN ENERJİ AVANTAJI

Türkiye’nin en fazla güneş alan illeri arasında yer alan Şanlıurfa, güneş enerjisi potansiyeliyle dikkat çekiyor. 2018 yılında Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Projesi kapsamında, Viranşehir ilçesinde yaklaşık 200 dönüm arazi üzerinde Türkiye’nin ikinci büyük güneş enerjisi santralinin (GES) kurulacağı açıklanmış ve bu durum bölgede sevinçle karşılanmıştı. Maliyeti 500 milyon dolar olan projede 500 megavatlık Güneş Enerjisi Santrali kuruldu. Yaklaşık 200 dönüm arazi üzerine inşa edilen santral, Türkiye'nin ikinci büyük santrali olma özelliğini taşıyor. Ancak, bu projeden kentteki tüm çiftçilerin faydalanamaması, kentteki elektrik kesintisi sorununa karşı tam anlamıyla çözüm getiremiyor.

Şanlıurfa, güneş ışınlarından en fazla faydalanan iller arasında yer alıyor. Özellikle tarımsal sulama için enerjiye duyulan ihtiyaç, çiftçilerin güneş enerjisi sistemlerine yönelmesinde büyük bit teşvik sağlıyor. Çiftçiler elektrik kesintileri ve altyapı sorunları nedeniyle yaşanan üretim kayıplarını, alternatif enerji kaynakları ile kapatmaya çalışıyor. 

Bu konuda görüşlerini TRT Haber’e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Duran, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı. Duran, Şanlıurfa, Van, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Antalya, İzmir, Manisa, Denizli, Konya, Karaman, Tokat ve Sivas gibi illerin bu alanda büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.

Şanlıurfa’nın iklimsel avantajları, güneş enerjisi yatırımlarını artırma potansiyeli taşıyor. Ancak, bu avantajların yerel elektrik sorunlarının çözümüne daha fazla katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Şanlıurfa’da birçok noktada yeni yatırımlar ile GES projelerinin sayısı her geçen gün artırılıyor. Kentte enerji bağımlılığından kurtulmak ve tasarruf sağlamak hem çiftçiler hem de üretilen enerji miktarı açısından büyük önem taşıyor.

 

Türkiye’nin güneş haritasında Şanlıurfa’nın yeri

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.