ŞANLIURFA- İklim değişikliği ve kuraklık riski nedeniyle kış aylarında fıstık ağaçlarının sulanması hayati önem taşıyor.
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, kış aylarında fıstık ağaçlarının sulanmasının önemini ile ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.
İklim değişikliği nedeniyle meyve ağaçlarının su ihtiyacının arttığını belirten Aksoy, doğru sulama yöntemleriyle ağaçların sağlıklı gelişimini sürdürebileceğini ve soğuk havalardan korunabileceğini ifade etti.
“KALICI HASARLARA NEDEN OLUR”
İklim değişikliği ve ekim ayında yaşanan bir aylık kayma gibi değişikliklerin, bitkilerin metabolik işlevlerini sürdürebilmesi için topraktan suya olan ihtiyacı artırdığını vurgulayan Aksoy, "Kış aylarında ağaçlar uyku döneminde olsa da, metabolik işlevlerini devam ettirebilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Kurak geçen kışlar, köklerin kurumasına ve bitkinin beslenememesine yol açabilir, bu da kalıcı hasarlara neden olur" diye konuştu.
Aksoy, kış sulaması hakkında daha fazla bilgi almak isteyen vatandaşların Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne başvurabileceğini ve "Alo Ziraat Doktorum" hattını arayarak 532 413 44 63 numarasından uzman görüşü alabileceklerini ifade etti.
“BU NEDENLE KIŞ SULAMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”
Müdür Aksoy yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Kış sulamasının sadece bitkilerin beslenmesi için değil, aynı zamanda soğuk havaya karşı koruma sağlamak amacıyla da önemli olduğunu paylaşan Aksoy, suyun toprağa verildiğinde, soğuk hava için bir yalıtım görevi gördüğünü ifade etti. Fıstık ağaçları sonbahar -kış aylarında sulanır mı? Değişen iklim koşulları bulunduğumuz coğrafyayı etkisi altına almış durumda. Ekim mevsimi bir ay yer değiştirdi. Kar yağışı veya yağmur yağmıyor.
Fıstık- badem -zeytin- kayısı-nar-ceviz ağaçların fizyolojik olarak beslenmesi ve meyve vermesi için suya olan ihtiyaçlarını gidermemiz gerekiyor. Bu nedenle kış sulaması hayati önem taşıyor.
Bitkiler kışın uykuda olsa da, uykuda oldukları süre boyunca hayati fonksiyonlarını sürdürebilmek için topraktan suyun yardımı ile yürüttükleri metabolik işlevler var. Bunun için su gerekli…
Kökler kurak geçen kış mevsimlerinde kurumaya meyillidir. Kuruyan ve nemi kaybeden kılcal kökler ağacı besleyemez. Bu durum ağaçlara kalıcı hasar verir. Fıstık ağaçlarının aklı köklerindedir. Bahçeleri kışın sulamak, ayrıca soğuklanma ihtiyacının giderilmesine yardımcı olur. Kışın günün erken saatlerinde bahçeleri suladığımızda, ağaçlara verdiğimiz su gece donlarına karşı koruyucu olur. meyve gözlerinin zarar görmesini engeller. Topraktaki su, soğuk hava için bir yalıtım görevi görür. Don çökmesine karşı ağaçların etrafındaki alanın havadan biraz daha sıcak kalmasına yardımcı olur. Kışın ağaçlarımız uyku döneminde oldukları için daha az suya ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden aşırı sulama yapmamak gerekiyor. Sonbahar ve kış ayında birer kez derinlemesine bahçeleri sulama yeterli olur.
Ağaçlar sulanırken gövde çevresine suyun değmemesine dikkat etmemiz gerekiyor. Damlama hattı veya basınçlı sulama sistemi olan bahçelerde işlemi uygulamak çok daha kolay olur. Damlama sulama sisteminde su verilirken su ölçülü verilmeli, toprak balçığa dönderilmemelidir. Fazla su kök çürüklüğüne ve mantari hastalıklara sebep olur. Kısacası kış sulaması yapmalıyız”.
0 Yorum