Faydalarını duyan Şanlıurfa’ya akın ediyor: Almanya’dan Belçika’dan gelip alanlar var

Şanlıurfa’nın tarihi mesleklerinden biri olan keçecilik, makineleşmenin tehdidi altındayken, son yıllarda yeniden ilgi görmeye başladı. Geleneksel yöntemlerle üretilen kaliteli keçelerin sağlık üzerindeki etkilerini duyan almak için adeta yarışıyor.

Faydalarını duyan Şanlıurfa’ya akın ediyor: Almanya’dan Belçika’dan gelip alanlar var

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Yüzyıllardır Şanlıurfa'nın geleneksel el sanatları arasında önemli bir yere sahip olan keçecilik, modernleşme ve makineleşmenin etkisiyle uzun bir süre unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Ancak, keçenin doğal yapısı, sağlığa faydaları ve dayanıklılığı, bu eski zanaata olan ilgiyi yeniden artırmaya başladı. Özellikle bel fıtığı ve diz ağrıları çeken birçok kişi, keçelerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı bu geleneksel halılara yönelmeye başladı.

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesindeki tarihi çarşılar bölgesinde yer alan Sipahi Pazarı'nda keçeciliğe olan ilgi her geçen gün artıyor.

Sipahi Pazarı'ndaki dükkanlarında keçe dikimi ve satışı yapan son keçe ustalarından Abdülkerim Dörtbudak, keçeciliğin yeniden popülerlik kazanmasının ardındaki sebepleri ve geleneksel zanaatın bugün nasıl bir rağbet gördüğünü belirtti.

DÖRTBUDAK: KUZU TÜYÜNDEN YAPILMALI

Dörtbudak, emekli olduktan sonra çocukluk mesleğine geri döndüğünü ve yıllardır burada keçe dikimi yaptığını belirterek, keçenin ne olduğunu anlattı. Dörtbudak, “Kuzu tüyünden yapılan bir maddeye keçe denir. Koyun tüyü olursa ağır olur çünkü onların tüyleri daha kalın olur. Bu keçeyi işledikten sonra minder ve halı olarak kullanılır. Keçenin bir başka özelliği ise yazın serin tutar kışın ısıtır. 

Keçecilik Urfa’nın eski mesleklerinden biridir ancak şuan tamamen kaybolmuş durumda. El ile keçe yapan kimse kalmadı, herkes makineyle yapıyor. Makinenin de iyisi ve kötüsü vardır. Kötü makine ile yapılan keçe, yumuşak olur çabuk dağılır.” dedi.

FİYATLARI OLDUKÇA UYGUN

El ile keçe yapanların Şanlıurfa’da kalmadığını ve bu mesleğin yok olduğunu aktaran Dörtbudak, makine ile yapıldığı için fiyatların uygun olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“El ile yapan kalmadığı ve makine ile yapıldığı için keçe fiyatları ucuzdur. Makine ile yapılanların metre fiyatı 900 ile bin 100 TL arasında değişiyor. Eskiden olduğu gibi el ile yapılsaydı fiyatı şuan çok daha yüksek olurdu. Çünkü el ile yapılan çok daha kaliteli olur.”

“BEL VE DİZ AĞRILARINA ÇOK İYİ GELİR”

Keçenin sağlık açısından da oldukça faydalı olduğunu vurgulayan Dörtbudak, yurtdışından sırf bunun için gelip alanlar olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Keçenin en dikkat çekici özelliği, bel fıtığına iyi gelmesidir. Özellikle bel ve diz ağrısı çeken kişiler bu nedenle keçeye yöneliyor. Şehir dışından hatta yurt dışından bile sırf bu yüzden gelip alan oluyor. Almanya ve Belçika gibi ülkelerden bel fıtığı bulunanlar, diz ağrısı çekenler gelip alıp götürdüler.” 

Dörtbudak, keçe ile sadece halı değil aynı zamanda terlik, çanta ve çobanların giydiği kepenek gibi ürünlerin de yapıldığını belirtti. Ancak günümüzde keçeden yapılan bu tarz ürünleri bulmak zor.

Faydalarını duyan Şanlıurfa’ya akın ediyor: Almanya’dan Belçika’dan gelip alanlar var

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.