Şanlıurfa’da tepkiler büyüyor! Hekimlerden iş bırakma eylemlerine devam mesajı

Sağlık Bakanlığı'nın Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliklere yönelik tepkiler, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da devam ediyor. Bugün 9 sendika, 5 günlük iş bırakma eyleminin son gününde ortak basın açıklaması düzenledi. Yapılan basın açıklamasında taleplerinin yerine getirilmediği sürece eylemlere devam edileceği mesajı verildi.

Şanlıurfa’da tepkiler büyüyor! Hekimlerden iş bırakma eylemlerine devam mesajı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bunun ardından Türkiye genelinde sağlık çalışanları, bu değişikliklerin hem vatandaşların hem de sağlık çalışanlarının özlük haklarını olumsuz etkilediğini savunarak tepki göstermeye başladı.

Ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da bu yönetmeliğe karşı tepkiler devam ediyor. Geçen hafta Şnanlıurfa il Sağlık Müdürlüğü önünde 14 sendika 2-6 Aralık tarihleri arasında iş bırakma eylemi yapacaklarını açıklamıştı. Bugün iş bırakma eyleminin son gününde 9 sendikadan ortak basın açıklaması geldi. 

Şanlıurfa Tabip Odası’nda yapılan basın açıklamasını sendikalar adına Kemal Yüksekkaya okudu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TALEPLERİ

Taleplerinin yerine getirilmediği sürece eylemlerine devam edeceklerini açıklayan Yüksekkaya, sağlık çalışanlarının taleplerinin dile getirildiği açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık Bakanına Soruyoruz:

Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? 

Hekimlerin, sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz?

Sağlık Bakanı göreve geldiği günden beri birinci basamağı güçlendirerek koruyucu sağlık hizmetlerini geliştireceğini, sağlık emekçilerinin tükenmişliğini gördüğünü ve sorunlarını çözeceğini söylemektedir. Ancak lafla peynir gemisi yürümemektedir. Bakan ne söylüyorsa tersini yapmakta. Ne yapıyorsa tersini söylemektedir.

   Sağlık alanında sayısız sorun yaşanırken, sağlıkta ticari çeteler eliyle yenidoğan bebeklerin hayatı pahasına milletin parası SGK üzerinden hortumlanırken, hekimlere sağlık çalışanlarına her gün sayısız hakaretler edilip fiziksel şiddet uygulanırken, birinci basamakta aşı temininde dahi sorunlar yaşanırken, hastalar hastanelerde randevu bulamaz sağlık hizmetine ulaşamazken, diğer yanda ağır iş yükü altında günde 70-80 hasta bakmak zorunda kalan hekimler, sağlık çalışanları tükenmişlik içindeyken,  sağlık emekçileri ay sonunu nasıl getireceğini, çocuğunu nasıl okutacağını düşünürken, deprem bölgesinde konteynerlerde birinci basamak sağlık hizmetleri verilmeye çalışılırken Bakanlık ne yapmaktadır?

Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir. Bunları sürekli olarak hatırlatmaya devam edeceğiz:

   1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri binaları kamu tarafından sağlanmalıdır.

   2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilmeli Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

   3. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmelidir, Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Aile Sağlığı çalışanlarına ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmeli, Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır. 

    4.Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine   emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

   5.  Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.

   Taleplerimiz sadece kendi haklarımız için değil halkımızın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasını sağlamak için önemlidir. Bu nedenle eylemlerimize halkımızın da desteğini bekliyoruz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.”

BASIN AÇIKLAMASINA KATILAN SENDİKALAR:

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) 

Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık Sen )

Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası

Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekimsen)

Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen)

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)

Şanlıurfa Tabip Odası

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği 

Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen)

Şanlıurfa’da tepkiler büyüyor! Hekimlerden iş bırakma eylemlerine devam mesajı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.