Yeşilay tarafından düzenlenen Uluslararası Psikoaktif Maddelerin Kullanım Bozuklukları Kongresi, son yıllarda artan uyuşturucu bağımlılığına dikkat çekti. Kongrede, dünya genelinde uyuşturucu kullanımının son 10 yılda yüzde 20 oranında arttığına dair endişe verici veriler paylaşıldı. Uzmanlar, bağımlılık endüstrisinin giderek daha organize hale geldiğini ve mücadelede yeni stratejilerin önemine vurgu yaptı.
BAĞIMLILIK ENDÜSTRİSİ KÜRESEL TEHDİT HALİNİ ALIYOR
Kongrenin açılışını Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç yaptı. Dinç, bağımlılıkla mücadele konusunda mevcut stratejilerin yetersiz kaldığını belirterek, “Bağımlılık endüstrisi ciddi şekilde organize çalışıyor. Sadece 2023’te 20 yeni psikoaktif madde piyasaya sürüldü. Bu tehlikeye karşı birlikte hareket etmemiz, deneyimlerimizi paylaşmamız hayati önem taşıyor” dedi.
DÜNYADA UYUŞTURUCU KULLANIMI TIRMANIŞTA
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi adına konuşan Dr. Kamran Niaz, bağımlılıkla mücadeledeki en büyük tehditlerden birinin sentetik opioidler olduğunu vurguladı. Niaz, “Son 10 yılda dünya genelinde uyuşturucu kullanımında yüzde 20 artış yaşandı. 2022 yılında 292 milyon kişi uyuşturucu kullandı. Bu ciddi bir rakam. Ne yazık ki, tedaviye erişim hâlâ büyük bir sorun. Kullanıcıların yalnızca küçük bir kısmı tedavi hizmetlerinden faydalanabiliyor” ifadelerini kullandı.
GELECEĞE UMUTLA BAKMAK
Kongrede, bağımlılıkla mücadele için güçlü bir iş birliği ve strateji değişikliği gerektiği ifade edilerek, toplumun her kesiminden daha aktif bir katılım çağrısı yapıldı. Uzmanlar, özellikle gençlerin korunması ve uyuşturucuya karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
0 Yorum