Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD), Türkiye’deki engelli kadınların yaşam koşulları, ihtiyaçları ve önceliklerini derinlemesine inceleyen ve “Türkiye’de Engelli Kadınların Durumu, İhtiyaçları ve Öncelikleri: Hak Temelli Bir Araştırma” başlıklı raporunu yayımladı.
Bu rapor, UN Women ve Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle hayata geçirilmiştir. Araştırma, engelli kadınların toplumsal hayata ve temel haklara erişimindeki toplumsal cinsiyet ve engellilik gibi kesişen eşitsizlikleri vurgulamayı ve bu eşitsizliklerin yarattığı zorlukları görünür kılmayı hedefliyor. Ayrıca, engelli kadınlar hakkında mevcut veri eksikliğini gidermeyi amaçlayan bu çalışma, daha kapsayıcı politikaların geliştirilmesine ışık tutuyor.
Araştırma, engelli kadınların deneyimlerini ve bilgilerini temel alarak katılımcı bir yöntemle tasarlandı. Eylül-Kasım 2023 arasında gerçekleştirilen saha çalışması, 991 engelli kadına (898 engelli kadın ve engelli kadınlara bakım veren 93 kişi) ulaşılmasını sağladı. Elde edilen bulgular, engelli kadınların karşılaştığı zorlukları belirleyerek, eğitimden istihdama, sağlıktan toplumsal katılıma kadar geniş bir yelpazede önemli veriler sunuyor.
Raporda öne çıkan bazı dikkat çekici veriler ise şunlardır:
Şiddet: Her 10 engelli kadından neredeyse 4’ü (%35.8) şiddete maruz kaldığını belirtmektedir.
İstihdam: Her iki engelli kadından biri, engeline uygun bir işte çalışmakta zorluk çektiğini ifade etmektedir. Ayrıca her dört engelli kadından biri işyerinde ayrımcılığa uğramaktadır.
Eğitim: Engelli kadınlar, ailelerinin maddi yetersizlikleri (%47), okula fiziksel erişimdeki engeller (%35.6) ve ailelerinin eğitimlerine devam etmelerine izin vermemesi (%27.5) gibi sebeplerle eğitim hayatlarına devam etmekte ciddi güçlükler yaşamaktadır.
Sağlık: Araştırmaya katılan kadınların %47’si sağlık hizmetlerine fiziksel erişim konusunda zorluklar yaşadığını dile getirmektedir.
Fiziksel Erişim: Engelli kadınların %69’u halkın kullanımına açık bina ve alanlara erişimde zorluklarla karşılaştığını belirtmektedir.