Şanlıurfalılar bu hastalık hiç masum değil! Sinsi ilerliyor, giderek artıyor

Dünyada 380 milyondan fazla kişiyi etkileyen ve genellikle göz ardı edilen KOAH, her yıl üç milyondan fazla ölümle sonuçlanıyor. Birecik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkin Yetişkin, hastalığa karşı erken teşhisin önemine değinerek,“Sinsi ilerliyor, tedaviye erken başlamak şart” dedi.

Şanlıurfalılar bu hastalık hiç masum değil! Sinsi ilerliyor, giderek artıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

 

 

Birecik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlkin Yetişkin Ara, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında önemli bilgiler paylaştı. KOAH, akciğerdeki hava yollarının daralması ve hava keselerinin hasar görmesi sonucu oluşan, ilerleyici bir hastalık olup, kalıcı hava yolu darlığına yol açar.

SİGARA EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ

Yetişkin, sigaranın KOAH’ın en önemli risk faktörü olduğunu vurguladı ve sigara içenlerin yüzde 20-25'inde bu hastalığın gelişebileceğini belirtti.  Yetişkin ayrıca, kömür, tezek, odun dumanına maruz kalanlar ve evlerinde tandır veya şömine kullananların da risk altında olduğuna dikkat çekti. Yetişkin, genetik faktörler, düşük doğum ağırlığı ve çocukluk döneminde geçirilen akciğer enfeksiyonlarının da hastalığın gelişiminde etkili olduğunu ifade etti.

BELİRTİLER VE TANI YÖNTEMLERİ

KOAH'ın en sık görülen belirtileri arasında şunlar yer alır:

Balgamlı öksürük

Göğüste hırıltı

Fiziksel aktivitelerde nefes darlığı

Solunum yolu enfeksiyonlarında artış

Enerji kaybı

SİNSİ ŞEKİLDE İLERLİYOR

Yetişkin, hastalığın sinsi bir şekilde ilerlediğini ve genellikle öksürük ile balgam gibi şikayetlerin önemsenmediğini söyledi. Bu nedenle, teşhis konulduğunda akciğer kapasitesinin önemli bir kısmı kaybedilmiş olabileceğini ifade eden Yetişkin, sigara içen bireylerde bu tür belirtiler varsa, bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiği uyarısını yaptı.

KOAH TEDAVİSİ VE KORUNMA YOLLARI

KOAH tedavisinin en önemli adımının sigara bırakmak olduğunu belirten Yetişkin, tozlu ve dumanlı ortamlardan kaçınılması gerektiğini, grip ve zatürre aşılarının düzenli olarak yapılmasının da çok önemli olduğunu vurguladı.

Yetişkin, “Tedavi sürecinde bronşları genişleterek oksijen alımını artıran nefes açıcı ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, inhaler cihazlar ile uygulanır ve bağımlılık yapmaz. İleri evrelerde ise oksijen tedavisi ve BPAP ile CPAP cihazları kullanılabilir.” dedi.

KOAH’tan korunmanın en etkili yolunun sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek olduğunu belirten Yetişkin, doğru beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve sigaradan uzak durmanın hastalıktan korunmada hayati rol oynadığını vurguladı. Yetişkin, KOAH’ın ilerlemesini önlemenin erken teşhis ve tedaviye uyum ile mümkün olduğunu, özellikle sigara kullanan bireylerin belirtileri ciddiye alarak bir uzmandan destek almalarının kritik olduğunu ifade etti.

Şanlıurfalılar bu hastalık hiç masum değil! Sinsi ilerliyor, giderek artıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.