Güneydoğu Anadolu Bölgesi, özellikle Şanlıurfa, ekim ayında alışılmadık bir kuraklıkla yüzleşti. Bu yıl, yağış miktarı geçen yıllara kıyasla yüzde 87 oranında azaldı. Kasım ayında da bu olumsuz durum değişmedi; düşen yağmurlar, beklenen seviyelere ulaşamayarak bölgedeki kuraklığın sürmesine neden oldu.
Şanlıurfa'daki çiftçiler, eylül, ekim ve kasım aylarında kurak geçen hava koşulları nedeniyle zor bir dönem geçirdi. Her yıl ekim ayında gerçekleştirilen hububat ekimi, bu yıl hava şartları yüzünden kasım sonlarına kadar ertelendi.
YAĞMUR ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
Ancak uzun süredir beklenen yağmur, nihayet Şanlıurfa'ya ulaştı. Pazar günü öğle saatlerinde başlayan yağış, şehri etkisi altına alırken, yeni haftada da devam etti. Özellikle bölgenin yüksek kesimlerinde kar yağışı da görüldü. Kuraklık nedeniyle çiftçilerin yaşadığı endişeler, bu yağışla birlikte bir nebze olsun azalmış oldu.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, bölgedeki tarımsal faaliyetler için kritik öneme sahip olan yağışlar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Gazeteipekyol.com.tr'ye konuşan Öztürkmen, yağışların özellikle hububat ekimi için olumlu bir etkisi olduğunu belirtti.
ÖZTÜRKMEN: ÇİFTÇİLERİMİZ KARA KARA DÜŞÜNÜYORLARDI
Öztürkmen, Şanlıurfa'nın hububat yetiştirilmesi açısından kurak bir bölge olduğunu ve son günlerdeki yağış eksikliği nedeniyle çiftçilerin tedirgin olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
“Şanlıurfa’da tarım arazileri normalde yarısı sulanan yarısı da sulanmayan araziler olduğu için bizim yağmura doğrudan ihtiyacımız var. Sulama yapılan alanlarda da herhangi bir şekilde sulama tam açılmadığı için mutlaka ve mutlaka sonbahar yağmurları bizim için önemli. Şanlıurfa hububat yetişmesi için bu anlamda kurak bir bölge. Birkaç gün öncesine kadar da ekimler yapılıp tarımsal olarak yağışın beklendiği bir döneme girilmişti. Çünkü sonbahar mevsimi boyunca çok az bir yağmur yağmıştı. Hatta bazı çiftçiler ekim yapıp yağış olmadığı için de kara kara düşünüyorlardı. Çünkü normal koşullar altında yağışla beraber gübreler elverişli hale gelir. Hem de toprağın çimlenmesi oluşur. Bir kısım çiftçimiz de toprak kuru olduğundan yağış olmadığı için herhangi bir şekilde ekim yapmamışlardı. Onlar da yağmuru bekliyordu.”
“YETERLİ OLDUĞUNU SÖYLEYEMEM AMA ÇOK İYİ GELDİ”
Öztürkmen, bu yağışların çiftçilere hem mevcut hem de gelecekteki ekimler için faydalı bir fırsat sunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu yağışın hububat ekimi için yeterli olduğunu söyleyemem ama çok iyi geldi. Bu yağışlar hem şu an hem de bundan sonra ekim yapacak olan çiftçiler için çok güzel bir tav durumu oluşturdu. Yani bugün yağışlar biterse çiftçimiz 4-5 gün sonrası için çok güzel bir ekim fırsatı yakalamış olacak. Bununla beraber geçen haftalarda ekim yapanlarda parsellerde ürün çıkmayan yerlerde çok güzel bir şekilde ürün çıkışları yakalamış olacak. Kuru tarım arazileri ve hububat ekimi yapan çiftçilerimizin bu vesileyle çok büyük bir şansı var. En azından bu yağmurlar çıkışları kurtardı diyebiliriz. Çok büyük bir şans oldu bu yağmur.”
“EKİM YAPAYAN ÇİTÇİ EKİMİNİ YAPACAKTIR”
“Bir kısım çiftçilerde henüz ekim yapmadı. “ diyen Öztürkmen, “25-26 Kasım’da yağan yağmur miktarı 15-18 milimetre civarında buda oldukça iyi bir yağış miktarı. Çiftçi bu yağıştan hemen sonra birkaç gün bekleyecek tarlalar hafif üstteki çamuru azaldıktan sonra toprak taban gelmiş olacak çünkü fazla su aşağılara inmiş olacak dolayısıyla çiftçi bu sefer hafta sonuna doğru hububat yerlerine ekecekler. Ve güzel bir çıkış olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: MUSTAFA EKİNCİ
0 Yorum