Bakan Kacır Şanlıurfa’da konuştu! "GAP Hasas, çiftçimizin alın terini teknolojinin gücüyle buluşturacak"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni'nde yerli ve milli yazılım GAP Hasas ile ilgili, "Çiftçimizin alın terini teknolojinin gücüyle buluşturacak, toprağın dilini konuşacak, bereketinin sırrını çözecek" ifadelerini kullandı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin son 22 yılda büyük bir kalkınma ivmesi kazandığını belirten Kacır, “Şanlıurfa’nın ihracatı 55 kat artarak 7 milyon dolarda 386 milyon dolara yükseldi” dedi. 2024-2028 GAP Eylem Planı'nın detaylarını kamuoyuyla paylaşacakalrını ifade eden Kacır,  “Önümüzdeki dönemde devreye alacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programıyla GAP Bölgemizin her bir şehrini nitelikli yatırımlarla buluşturacağız.” dedi.

5

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni'ne katılmak için Şanlıurfa'ya geldi.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde (GAPTAEM) düzenlenen törende, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, HAVELSAN ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen yerli ve milli akıllı tarım yazılımı ‘GAP Hassas’ tanıtıldı.

Törende konuşan Kacır, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde GAP bölgesindeki tarımsal üretim kapasitesini artırmayı ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

YERLİ VE MİLLİ YAZILIMIMIZ GAP HASAS’I HAYATA GEÇİRDİK”

Kacır, Gap Hassas yazılımının, çiftçilere doğru hasat zamanını, kullanmaları gereken gübre miktarlarını ve diğer önemli tarımsal kararları doğru bir şekilde belirleme imkânı sunduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; Tarım ve Orman Bakanlığımızla etkin bir işbirliği gerçekleştirerek GAP bölgemizin tarımsal üretim kapasitesini ve sürdürülebilirliği yükseltmek üzere teknolojik kabiliyetlerimizi harekete geçirdik. GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projemizin ilk fazında uydu görüntüleri ve hiperspektral bir kamerayla elde ettiğimiz uçuş görüntüleriyle hassas tarım çalışmaları için zengin bir veri seti oluşturduk.   Elde ettiğimiz veriler ışığında; Çiftçimizin alın terini teknolojinin gücüyle buluşturacak, toprağın dilini konuşacak, bereketinin sırrını çözecek yerli ve milli yazılımımız GAP Hasas’ı hayata geçirdik. Hassas tarımın sahada uygulanmasını kolaylaştırılacak e-Devlet Platformuna entegre olan yenilikçi ara yüzü tamamlayarak ağustos sonu itibarıyla üreticilerimizin hizmetine sunduk. Artık çiftçilerimiz tarlada ilave bir donanım kullanmadan doğru hasat tarihini, kullanmaları gereken gübre miktarlarını bu yazılım üzerinden belirleyebilme imkanına sahipler. Çiftçimize artık doğanın sesi değil, teknolojinin sunduğu imkanlar da rehberlik edecek.  Yaklaşık 200 bin dekar alanın uydu görüntüleriyle izlenerek çiftçilerimizin önümüzdeki dönemde aktif olarak kullanacağı karar destek mekanizması oluşturma çalışmalarına da başladık.”

“ŞANLIURFA’NIN İHRACATI 55 KAT ARTARAK 7 MİLYON DOLARDA 386 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ”

Bakan Kacır, bölgenin ihracatındaki devasa artışa dikkat çekerek, “Son 22 yılda oluşturduğumuz güven iklimi ve sağlam yatırım ortamıyla; Güneydoğu Anadolu şehirlerimiz birer üretim üssüne dönüşmüş durumdadır. Bu dönemde; Batman’ın ihracatı 597 kat artarak 600 bin dolardan 359 milyon dolara, Şanlıurfa’nın ihracatı 55 kat artarak 7 milyon dolarda 386 milyon dolara, Diyarbakır'ın ihracatı 47 kat artarak 7 milyon dolardan 329 milyon dolara, Gaziantep'in ihracatı 16 kat artarak 619 milyon dolardan 10,7 milyar dolara yükseldi. Bölgemizin, ülkemiz toplam ihracatındaki payı yüzde 1,8’den yüzde 5,3’e çıktı.  Güneydoğu Anadolu Projesi’ni bu nedenle tasavvur ettiğimiz sürdürülebilir gelecek için kilit taşı olarak görüyoruz. “ dedi.

“22 YILDA 20 OSB KURDUK”

“Son 22 yılda bu anlayışımızın bir yansıması olarak; bereketli hilalin kalbinde yer alan Güneydoğu Anadolu bölgesini yatırımlarla, istihdamla üretimle ve ihracatla buluşturduk.”  diyen Kaçır, “Sanayinin çarklarının süratle dönmesi, fabrikaların yükselmesi, bacaların tütmesi adına GAP Bölgemizde yer alan 9 ilimizde son 22 yılda 20 OSB kurduk. OSB’lerimizde 360 bin ilave istihdam oluşturduk.  Yatırım teşvik sistemimizle; toplam yatırım tutarı 1,1 trilyon lirayı bulan ve 710 binden fazla nitelikli istihdam sağlayan 15 bin 400 yatırımın önünü açtık. “ şeklinde konuştu.

“38 PROJEYE 6,6 MİLYAR LİRA DESTEKTE BULUNDUK”

GAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla hayata geçirilen yenilikçi projelere de değinen Bakan Kacır, şöyle konuştu:

“Son 11 yılda hassas tarımdan su kaynaklarının etkin yönetimine, kırsal kalkınmadan turizme GAP Bölgesinin çok yönlü kalkınmasını destekleyecek bin 38 Projeye 6,6 milyar lira destekte bulunduk.  Bölgemizde tarımsal üretim potansiyelini artırmak üzere 2 yıl önce devreye aldığımız Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı ile 318 bin dekar alanı sulamaya açtık.  Önümüzdeki yıl itibarıyla da 49 bin vatandaşımıza istihdam sağlayacak, 52 bin 500 dekar alanı daha sulamaya açmış olacağız.  Organik Tarım, Tarımsal Altyapı ve Kırsal Kalkınma Projeleri ile 172 bin dekar alanı bitkisel üretime kazandırdık ve 15 farklı üründe marka oluşturduk.”

“GAP BÖLGEMİZİN HER BİR ŞEHRİNİ NİTELİKLİ YATIRIMLARLA BULUŞTURACAĞIZ”

Bakan Kacır, 2024-2028 GAP Eylem Planı'nın detaylarını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. Bu dönemde devreye alacakları ‘Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’ ile GAP Bölgesi'ni nitelikli yatırımlarla buluşturacaklarını açıklayan Kacır, son olarak şunları belirtti:

“2024-2028 GAP Eylem Planı’nın detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız.  Önümüzdeki dönemde devreye alacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programıyla GAP Bölgemizin her bir şehrini nitelikli yatırımlarla buluşturacağız. Program kapsamında, bölgemize kalkınma etkisi yüksek yatırımları kazandırmak üzere kapsamlı ve çok boyutlu bir çalışma yürüttük.   9 ilimizin kalkınmasında önemli bir sıçrama oluşturacak toplam yatırım tutarı 11,8 milyar lirayı bulan 36 yatırım başlığını tespit ettik.  Destekleyeceğimiz bu nitelikli yatırımların en büyük kazananı kuşkusuz bölge halkımız olacaktır.  Önümüzdeki dönemdeki önceliklerimizden biri de özellikle bölgemizdeki coğrafi işaretli ürünlerimizin, ülkemiz üreticileri ve sanayicileri için daha yüksek katma değer oluşturmasını sağlamaktır.”