Şanlıurfa'da GAP Hassas Tarım Projesi tanıtıldı! Bakan Yumaklı: Tarım sektörünü ileriye taşıyacak projeyi başlatıyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni'nde, yerli ve milli akıllı tarım yazılımı ‘GAP Hassas’ı tanıttı. Bakan Yumaklı, " Bugün, tarım sektörümüzü daha ileriye taşıyacak, teknoloji alanında yeni bir projeyi daha başlatmak üzere Şanlıurfa'dayız. " dedi. Yumaklı, projenin verimli ve kaliteli üretimi artırmayı hedeflediğini belirterek, GAP bölgesine son 22 yılda yapılan yatırımlarla tarımsal üretimin önemli ölçüde arttığını vurguladı. Bakan Yumaklı, “Tarımsal ihracatı 56 kat artışla 5,6 milyar dolara çıkardık” dedi.

Şanlıurfa'da GAP Hassas Tarım Projesi tanıtıldı!  Bakan Yumaklı: Tarım sektörünü ileriye taşıyacak projeyi başlatıyoruz

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni'ne katılmak için Şanlıurfa'ya geldi.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde (GAPTAEM) düzenlenen törende, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, HAVELSAN ve Harran Üniversitesi işbirliğiyle geliştirilen yerli ve milli akıllı tarım yazılımı ‘GAP Hassas’ tanıtıldı.

YUMAKLI: PROJE VERİMLİ VE KALİTELİ ÜRETİMİ ARTIRMAYI HEDEFLİYOR

Törende konuşan Bakan Yumaklı, bu projeye bakanlıklarının da paydaş olarak katılmasıyla etkinliğin daha da artacağını ve bu uygulamaların ülke genelinde yaygınlaştırılacağını açıkladı.

Bu kapsamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte Şanlıurfa'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Yumaklı, " İlk Ar-Ge çalışmaları Bakanlığımız desteği ile başlayan, GAP idaremiz tarafından devam ettirilen Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi, sektöre farklı bir bakış açısı getirerek verimli ve kaliteli üretimi artırmayı hedefliyor.  Çalışmaya Bakanlığımızın da paydaş olarak katılmasıyla, projenin etkinliğini artırmayı ve ülke geneline yaymayı planlıyoruz. İnşallah proje bünyesinde yer alan; Bitkisel Üretimde Derin Öğrenme Yöntemleri, Değişken Oranlı Gübreleme ve İlaçlama Uygulamaları, Tarımda Sulama Uygulamaları ile üreticimizin daha verimli üretim yapmasına katkı sağlayacağız. Ayrıca projenin neticelenmesini müteakip bu uygulamaları tarımcebimde uygulamamıza da entegre ederek hızla yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” dedi.

“22 YILDA ÖNEMLİ YATIRIMLARI HAYATA GEÇİRDİK”

Bakan Yumaklı, GAP bölgesine yapılan yatırımların bölgenin tarımsal üretimini her alanda artırdığını belirtti. 22 yıl içinde GAP bölgesinde büyük altyapı projelerinin hayata geçirildiğini ifade eden Yumaklı, şunları kaydetti:

“GAP bölgesi, verimli topraklarıyla gıda arz güvenliğimizin önemli bir merkezi. Bölgenin bu potansiyelini ortaya çıkarmak için son 22 yılda önemli yatırımları hayata geçirdik. GAP bölgesini kapsayan 9 ilimize Güçlü bir tarım orman altyapısı kazandırdık. Özellikle DSİ eliyle bölgedeki projelerimiz hız kesmeden sürüyor.  GAP eylem planı 10,6 milyon dekar alanın sulamaya açılmasını hedefliyordu. Şu anda bunun üçte ikisini tamamladık. Kalanını da 2032’ye kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Fırat ve Dicle alt havzasında yürüttüğümüz bu projelerin bitmesiyle ekonomimiz yıllık 6,7 milyar dolarlık bir kazanç elde edecek. Bununla birlikte, 1,3 milyon kişiye istihdam olanağı sağlanmış olacak. Kırsal kalkınma için yürüttüğümüz IPARD-TKDK desteklerimizden GAP illerimizden daha önce Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin faydalanıyordu. Avrupa Birliği ile yaptığımız yoğun müzakereler sonucunda;  Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şırnak, Siirt ve Batman da artık IPARD desteklerinden faydalanmaya başladı. Bölgenin daha fazla yeşile kavuşması için, yaklaşık 7 milyar lira yatırımla milyonlarca fidanı toprakla buluşturduk. GAP bölgesindeki tarımsal üretim alanlarının korunması amacıyla yaklaşık 18 milyon dekar alana sahip 45 tarımsal ovamızı koruma altına aldık.”

“TARIMSAL İHRACATI 56 KAT ARTIŞLA 5,6 MİLYAR DOLARA ÇIKARDIK”

Ayrıca, GAP bölgesinde tarımsal ihracatın da büyük bir artış gösterdiğini vurgulayan Bakan Yumaklı, şunları söyledi:

“GAP bölgesinde üretilen 262 tarım ve gıda ürününün coğrafi işaret almasını sağlayarak markalaşma yolunda önemli adımlar attık. Bakanlık olarak verdiğimiz destekler ve yaptığımız yatırımlarla GAP bölgesindeki üreticilerimiz, hem modern tarımla buluştu, hem de üretimde verimini artırdı. Son 22 yılda GAP bölgesine sağladığımız yatırımlar ile  Bitkisel üretim miktarımız 2 kat,  Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız 2 kat, Kanatlı hayvan varlığımız 3 kat, Su ürünleri üretimimiz 9 kat, Bal üretimimiz 7 kat artış gösterdi.  Bu sayede GAP bölgesi tarımsal hasılasını 18 yılda 22 kat artırdık. Ayrıca tarımsal ihracatı 56 kat artışla 5,6 milyar dolara çıkardık. Hem ülkemiz hem de GAP bölgemiz için yaptığımız çalışmalar, bugün için yeterli olarak görülebilir, ama yarın için daha çok üretmemiz gerekiyor.”

“YENİ NESİL MAKİNE VE EKİPMANLARI TASARLIYORUZ”

GAP bölgesindeki tarımsal üretimi daha verimli hale getirmek için yeni nesil makineler ve teknolojiler geliştirildiğini ifade eden Yumaklı, “Tarımsal üretimde kullanılacak yeni nesil makine ve ekipmanları tasarlıyoruz. Bu kapsamda; mobil silaj balya ve paketleme makinasından insansız küçük ölçekli tarımsal ilaçlama helikopterine, buzağı besleme robotundan gübre sıyırma robotuna kadar birçok ticarileştirilen prototipler geliştirdik. Geliştirilen tohumlar ve akıllı tarım teknolojileri üretim artışına katkı sağlıyor. 2023 yılında bitkisel üretimimiz yeni bir Cumhuriyet tarihi rekoruna imza atarak 139 milyon tona çıktı.  Bu başarıda, üreticilerimizin emeğinden sonra, onlara kazandırdığımız Ar-Ge faaliyetlerinin de önemli payı var. Hayvansal üretimde ıslah faaliyetleriyle verimde büyük artışlar sağladık.” şeklinde konuştu.

 

Şanlıurfa'da GAP Hassas Tarım Projesi tanıtıldı! Bakan Yumaklı: Tarım sektörünü ileriye taşıyacak projeyi başlatıyoruz

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.