ŞANLIURFA- Milli Eğitim Bakanlığı'nın öncülüğünde hayata geçirilen öğretmen akademileri Peygamberler ve Medeniyetler Şehri Şanlıurfa'da da dün yapılan açılışla başladı.
AKADEMİNİN İÇERİĞİ
Akademi; Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerini desteklemek için şehrin zengin kültürel dokusunu, tarihi mirasını ve sosyal yaşamını deneyimlemeleri için olanak sunma hedefiyle hayata geçirildi. Akademide 4 ana başlık belirlendi. Biyografi Akademisi, Müzik Akademisi, Edebiyat Akademisi; Şehir ve Kültür Akademisi… Akademide yaklaşık 50 isim öğretmenlere bilgi sahibi oldukları konular hakkında eğitimler verecek. Harran'dan Halfeti’ye, Urfa mutfağından müzik kültürüne kadar her bir unsur, akademide eğitimin konusu olacak.
AKADEMİDE ETKİNLİKLER NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Akademi dün Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla açıldı. Etkinlikler için de geri sayım başladı.
Gazete İpekyol, konunun detayları için Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı. Buna göre; akademiye katılacak öğretmenlerin önce başvuruları alındı. Her bir akademi için en az 10 en fazla 50 olmak üzere öğretmen başvurusu kabul edildi. Etkinliklerin önümüzdeki hafta başlayacağı öğrenildi. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı için her bir kategoride 12 program yapılması planlandığı belirtildi.
AKADEMİNİN AMACI
“Bu bir hizmet içi eğitim değil, kültürel çalışma” diyen yetkililer; amaçlarını “Öğretmenleri kendi alanlarının dışına çıkararak, görev yaptıkları şehrin kültürünü anlatmak, hem mesleki bilgi hem de kültürel birikimlerini geliştirmelerine katkı sağlamak, erdemli ve medeniyet bilinciyle donatılmış bireyler yetiştirecek öğretmenlere tarihsel köklerinden beslenen kapsayıcı eğitimler sunmak” diyerek açıkladı.
4 TEMA VE VERİLECEK EĞİTİMLER
BİYOGRAFİ AKADEMİSİ
Prof. Dr. Ekrem Bektaş, Şair Nabi'nin hayatını anlatacak. Eğitimci Yazar Mehmet Sarmış, M. Akif İnan'ın, Eğitimci Mehmet Aslaner ise İbn-i Teymiye'nin hayatını ele alacak. Urfalı musikişinaslar Prof. Dr. Hüseyin Akpınar tarafından tanıtılacak. Şair Yazar Mehmet Kurtoğlu, Hüseyin Peyda'nın hayatını aktaracak. Prof. Dr. Abdullah Ekinci, Harran Okulu'nun; Prof. Dr. Sedat Benek, Battani'nin; Doç. Dr. Ömer Sabuncu ise Behçet Arabi'nin yaşamlarını anlatacak. Ayrıca, Prof. Dr. Ali Tenik, Dede Osman Avni Şezali ve Ali Dede'nin hayatlarına ışık tutacak. Eğitimci Yazar Eyyüp Azlal ise Nihat Armağan'ı anlatacak. Eğitimci Yazar M. Emin Karahan ise Abdulkadir Karahan'ın hayatını aktaracak.
MÜZİK AKADEMİSİ
Müzik Akademisi, Şanlıurfa'nın zengin müzik kültürünü yansıtan isimleri öğretmenlerle buluşturacak. Sabri Kürkçüoğlu, Halil Sezgin, Abuze Akbıyık, İsmail Karaca, Aşık Sefai, Hüseyin Akpınar, Osman Güzelgöz, Halil Balıkçıoğlu, Şükrü Üzümcü, Ozan Baldan, Gökhan Yalçın ve Mercan Özkan, akademide yer alacak sanatçılar arasında.
EDEBİYAT AKADEMİSİ
Edebiyat Akademisi, edebiyat dünyasında iz bırakmış isimlerin katkı sağlayacağı bir alan olacak. Prof. Dr. Nabi Avcı, Dr. Ali Gemuhluoğlu, Temel Hazıroğlu, M. Önal Mengüşoğlu, Prof. Dr. M. Nur Doğan, Duran Boz, Prof. Dr. Mehmet Kazım Arıcan, Prof. Dr. A. Atilla Şentürk, Prof. Dr. Ekrem Bektaş, Prof. Dr. Levent Bilgi, Şair Yazar Ali Ayçil ve Şair Yazar Mahmut Karakaş katılacak.
ŞEHİR VE KÜLTÜR AKADEMİSİ
Şehir ve Kültür Akademisi, Şanlıurfa'nın kültürel mirasını daha da derinlemesine ele alacak. Prof. Dr. Abdullah Ekinci, Yazar Vedat Akıllı, Eğitimci Senarist Süleyman Çoban, Prof. Dr. Şevket Ökten, Eğitimci Yazar Adil Saraç, Emekli Öğretim Görevlisi ve Kültürel Miras Araştırmacısı Sabri Kürkçüoğlu, Doç. Dr. Fatma Çakmak, Prof. Dr. Mehmet Önal, Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp, Prof. Dr. Mithat Arman Karasu ve Prof. Dr. Necmi Karul, akademiye katılacak isimler arasında yer alacak.