Türkiye, 2016 yılından bu yana yaz saati uygulamasını yıl boyunca sürdürüyor. Ancak, bu uygulamaya ilişkin tartışmalar yeniden alevlendi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan yeni bir kanun teklifi, kalıcı yaz saati uygulamasının sona erdirilmesini ve her yıl ekim ayında kış saati uygulamasına geçilmesini öngörüyor.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, 2016’da dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın "enerji tasarrufu" ve "gün ışığından daha fazla yararlanma" amacıyla başlattığı uygulamanın etkilerinin yeterince değerlendirilemediği vurgulandı. Gerekçede, kalıcı yaz saatinin enerji tüketimini azaltmak bir yana artırdığı, milyonlarca yurttaşın yaşamını olumsuz etkilediği ve özellikle kış aylarında sabah erken saatlerde okula veya işe gitmek zorunda kalanlar için güvenlik riskleri oluşturduğu ifade edildi.
Teklifin İçişleri Komisyonu ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda olduğu öğrenildi.
Eskişehir Milletvekili Çakırözer’in sunduğu kanun teklifindeki maddeler şu şekilde:
MADDE 1 - 26/12/1925 tarihli ve 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunun 2'nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 2 - Griniç'e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Türkiye Cumhuriyeti'nde her yıl mart ayının son pazar günü saatler; saat 03;00'da bir saat ileri ve ekim ayının son pazar günü saat 04:00'da bir saat geri alınır."
MADDE 2 - 697 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCÎ MADDE 1- Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bir sonraki haftanın pazar günü saatler, bu maddeyi ihdas eden Kanuna uygun şekilde düzenlenir."
MADDE 3 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
0 Yorum