Halfeti İlçe tarım il müdürlüğünün desteği ile Koku kültür Derneğin işbirliğiyle Halfeti’de 8 dönümlük açık alanda tarlada karagül yetiştirildi. Tarlada yetiştirilen yaklaşık 4 ton karagül parfüm deodorantı ve krem ham maddesi olarak Amerika’ya ihraç edildi.
Kendine özgü görünümünü ve kokusunu yetiştiği topraktan alan, rengiyle yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gören karagülün büyüleyici kokusundan, Amerika merkezli parfüm şirketi odağında oldu.
Halfeti’nin eşsiz mikroklima ve toprak yapısına bağlı olarak, dünyada sadece bu bölgede siyah açan karagül’ün hasadı bitti. Türkiye’nin farklı bölgelerine deneme amacıyla fidan gönderilmesine rağmen, karagül yalnızca Halfeti’de siyah rengini alıyor. Şu anda kırmızı ve bordoya dönen güller, 10-15 gün içinde siyah açmaya başlayarak karakteristik koku ve aromalarını yayacaklar.
Hasat sonrası Karagül gülleri, temizleme ve ayıklama işlemlerinden geçtikten sonra mayalanarak aroma kazanıyor. Bu aşamadan sonra gül, dondurma, lokum, sabun, kahve ve kolonya gibi ürünlerin hammaddesi haline getiriliyor.
ERGÜL: HALFETİ’DEN 4 TON KARAGÜL SUYU AMERİKA’YA GÖNDERİLDİ
Karagül dünya pazarında hak etiği yeri alacağını belirten, Koku Kültürü Derneği başkanı yardımcısı Bihter Türkan Ergül, “Halfeti ‘de Dünyada ve ülkemizin de en büyük karagül tarlası olma özeliğine sahiptir. Her yıl 4 ton karagül hidrosolünü Amerika'ya tonik olarak gönderiyoruz. 2025 yılın da Fransa ve Avusturya ya göndermeye başlıyoruz. Yapılan klinik araştırmalarında Karagül hidrosolü tonik olarak yüzdeki ödemi atma özelliğinden kozmetik sektörünün aranan ürünleri arasında yer almaktadır. Anaç bahçe olarak diğer çiftçilerimize örnek olmak ve onlara’da istihdam sağlam amacındayız: Yurt dışından birçok parfüm önümüzdeki hasta Haftayı ziyarete gelecek Amacımız karagül yağını suyunu Dünya pazarında hak ettiği yerine taşımak. Hasat sonrası ise budama ve çoğaltım çalışmalarına geçilecek, böylece Karagül’ün eşsiz güzelliği gelecekte de korunmaya devam edecek”diye konuştu.
0 Yorum