Şanlıurfa’da tükenmeyen şifa! Zemzemden sonra en şifalısı Urfa’da

Şanlıurfa’daki Mevlid-i Halil Camii’nin avlusundaki şifalı su, zemzem suyundan sonra vatandaşlar arasında, en kutsal su olarak kabul ediliyor.

Şanlıurfa’da tükenmeyen şifa! Zemzemden sonra en şifalısı Urfa’da

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

ŞANLIURFA- Şanlıurfa'nın Balıklıgöl civarında yer alan ve Hz. İbrahim’in doğumuna adanmış olan Mevlid-i Halil Camii, sadece mimarisiyle değil, aynı zamanda içerdiği manevi değerlerle de dikkat çekiyor. 

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan paylaşımda, Mevlid-i Halil Camii avlusundaki şifalı suyun, halk arasında zemzemden sonra en kutsal su olarak kabul edildiği vurgulandı.

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından konuya ilişkin yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

 “Mevlid-i Halil Camii’nin avlusundaki şifalı suyun, halk arasında zemzemden sonra en kutsal su olarak kabul edildiğini biliyor muydun? Ayrıca Balıklıgöl civarında yer alan bu cami, Hz. İbrahim’in doğumuna adanmış bir yapı olarak büyük bir manevi öneme de sahip”. 

MEVLİD-İ HALİL CAMİİ

Mevlid-i Halil Camii, Dergâh Platosu içerisinde, Balıklıgöl civarında yer alır. Mevlid, “kutlu doğum” demektir. Hz. İbrahim Peygamberin yanı başındaki mağarada doğduğuna inanıldığından, camiye Mevlid-i Halil Camii adı verilmiştir. Mevcut kaynaklara göre yapı beş büyük evre geçirmiştir. İlk olarak Seleukoslar Dönemi'nde alana bir tapınak yapılır. Yahudilik döneminde aynı alanda bir havranın varlığından bahsedilir. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde, MS 150 yılında, aynı alana Hıristiyanlar Kilisesi adında bir kilise inşa edilir. Bizans Dönemi'nde bu alana Urfa Ayasofyası yapılır. Son olarak; Osmanlı döneminde 1523 yılında Muhammed Salih Paşa tarafından aynı alana cami inşa edilmiştir.

Dikdörtgen bir plana sahip olan Mevlid-i Halil Camii, mağara ile arasındaki duvar üzerine camiye dönüştürülürken küçük bir minare yapılmıştır. Ayrıca caminin güneydoğusuna ve kuzeybatı köşesine de iki minare daha eklenmiştir. Kitabelerine göre cami; Muhammed Mes’ud (1816) ve Mahmut oğlu Mahmut (1852) tarafından onarılmış; cami avlusuna Urfalı Ahmet Bican Paşa (1855) ve Derviş Musa tarafından (1887) odalar eklenmiştir. Mevlid-i Halil Camii son olarak Urfalı Mutasavvuf Şeyh Müslüm Hafız başkanlığında halkın desteğiyle 1951 yılında restore edilmiştir. Halk tarafından Mevlid-i Halil Mağarası’ndan çıkan suyun zemzemden sonra en şifalı su olduğu kabul edilmektedir.

Şanlıurfa’da tükenmeyen şifa! Zemzemden sonra en şifalısı Urfa’da

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.