UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safran bitkisi, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde de ekimi yapılmıştı. Kilosu 320 bin TL'ye satılan safran çiçekleri, Akçakale’nin Aşağıbeydeş köyünde 10 dekarlık alanda açmaya başladı.
Safran, dünya genelinde en fazla İran, İspanya ve Kaşmir bölgesinde üretilirken, Türkiye’de ağırlıklı olarak Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilmekte. Ülkede safran üretimi yıllık olarak 20-25 kg’ı geçmemekte.
Ancak Şanlıurfa, bereketli toprakları ve uygun iklim koşullarıyla birçok ürün için ideal bir tarım alanı sunuyor. Akçakale’nin Aşağıbeydeş köyünde gerçekleştirilen bu üretim, bölgenin tarımsal potansiyelini ortaya koyarak Şanlıurfa’nın tarım alanındaki çeşitliliğini artırıyor.
TEDAVİ EDİCİ ÖZELLİKLERİNDEN DOLAYI GENİŞ BİR KULLANIM ALANINA SAHİPTİR
Crocus sativus L. olarak bilinen safran, Iridaceae familyasında yer alan, ekonomik değeri yüksek bir bitki olup, kormlarıyla çoğaltılmaktadır. Gıda sanayinde baharat olarak kullanılan safran, eczacılıkta da tedavi edici özelliklerinden dolayı geniş bir kullanım alanına sahiptir.
Verim açısından bakıldığında, safran bitkisinden bir dekarda elde edilen verim dünya ortalaması olarak 0,5 kg/da’dan daha azdır. 80-120 bin, bazı kaynaklara göre ise 170-220 bin adet safran çiçeğinden yaklaşık 1 kg kuru tepecik elde edilmektedir. İşçilerin günlük olarak 2,5-3,5 kg yaş çiçek topladığı ve saatte 50-60 gram tepeciği çiçekten ayırdığı düşünüldüğünde, safranın neden dünyanın en pahalı baharatı olduğu anlaşılmaktadır.
15 EKİM - 15 KASIM TARİHLERİ ARASINDA AÇMAYA BAŞLAR
Safran ekimi için en uygun dönem 15 Ağustos - 15 Eylül arasıdır. Çiçekler, ekimden yaklaşık 1 ay sonra, yani 15 Ekim - 15 Kasım tarihleri arasında açmaya başlar. Hasat dönemi ise 20 gün sürmektedir.
0 Yorum