12 bin yıl öncesine dayanan tarihî zenginlikleri, Göbeklitepe ve Karahantepe’nin keşfiyle dünya tarihini yeniden yazdıran Şanlıurfa, aynı zamanda müzikal mirasıyla da öne çıkan bir şehir konumunda.
Milliyet Gazetesi köşe yazarı Abdullah Karakuş, son yazısında, UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na “müzik şehri” unvanıyla dahil olan Şanlıurfa’nın, binlerce yıllık müzikal mirasını dünya sahnesine taşımak için önemli adımlar attığını aktardı.
Şehrin 2026’da düzenlenecek UNESCO müzik şehirleri toplantısına ev sahipliği yapmak için diğer aday şehirlerle yarıştığını belirten Karakuş, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar’ın açıklamalarına yer verdi.
“ŞANLIURFA’DA 10 BİN YILDIR MÜZİK VAR”
“12 bin yıl önceki yaşamdan izlerin çıktığı Şanlıurfa’da şimdi müzik heyecanı var. Bulunan mozaikler başta olmak üzere tarihi eserlerde Şanlıurfa’da 10 bin yıldır müzik olduğu ortaya çıkıyor.” diyen Karakuş’un yazdıklarına göre, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, 10 bin yıldır Şanlıurfa’da müzik olduğunu dile getiriyor.
Gülpınar, Şanlıurfa’nın yüzyıllara dayanan zengin müzikal geçmişine vurgu yaparak, “Bu kadim şehir UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na müzik kenti olarak kabul edildi. Şanlıurfa, müzik kültürünü tüm dünyaya tanıtmanın gururunu yaşıyor,” dedi. Gülpınar ayrıca Şanlıurfa’nın gastronomi alanında da UNESCO’ya başvuru yapacağını ifade etti.
MÜZİK TARİHİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRECEK
Müslüm Gürses ve İbrahim Tatlıses gibi birçok sanatçıyı yetiştiren Şanlıurfa, köklü bir müzik kültürünü geçmişten bugüne taşımış durumda. Tarihi bulgular, bu kadim kentte müzik kültürünün yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Dünya tarihini yeniden yazdıran Şanlıurfa, 2026’da düzenlenecek UNESCO müzik şehirleri toplantısı ve müzik geçmişiyle, müzik tarihini yeniden şekillendirmeye hazırlanıyor.
0 Yorum