Türkiye’de 8’inci sırada yer alıyor! Şanlıurfa’nın tescilli ürününde rekor üretim

Şanlıurfa’nın tescilli lezzetlerinden Suruç narı, hem Türkiye’de hem de dünya genelinde adını duyurmaya devam ediyor. 13 bin dekarlık nar üretim alanıyla Türkiye’nin en büyük 8. ili olan Şanlıurfa’da, 2023 yılında 9 bin ton olan üretim miktarının 2024'te 10 bin tona ulaşması hedefleniyor. En yüksek üretimin gerçekleştiği Haliliye’de rekoltenin 2 bin tona çıkması beklenirken, bu artışın bölge ekonomisine katkı sağlaması amaçlanıyor.

5

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Haliliye ilçesine bağlı Hıngılavi-Balkatan Mahallesinde Ömer Yıldırım’a ait nar bahçesini ziyaret ederek bölgedeki nar hasadına katıldı. 

İl genelindeki nar üretim potansiyeli üzerine incelemelerde bulunan Aksoy’a, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Mehmet Uçman ve GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner eşlik etti.

NAR ÜRETİMİNDE YÜKSELİŞ HEDEFİ

Şanlıurfa, toplam 13 bin dekarlık nar üretim alanı ile Türkiye genelinde en fazla nar üretimi yapılan 8. il olarak öne çıkıyor. 2023 yılında yaklaşık 9 bin ton nar üretimi gerçekleştiren Şanlıurfa’da, 2024 yılı için rekoltenin 10 bin tona ulaşması hedefleniyor. Şanlıurfa’da üretimi yapılan 9 bin ton narın 1.600 tonunu Haliliye ilçesi sağlarken, önümüzdeki yıl bu miktarın 2 bin tona yükselmesi bekleniyor. Haliliye’nin ardından en fazla nar üretimi yapılan ilçeler ise Hilvan ve Siverek olarak sıralanıyor.

"NAR ÜRETİMİNDE YENİ REKORLAR GELİYOR"

Nar üretim alanlarını artırmayı ve rekolteyi yükseltmeyi hedeflediklerini belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Şanlıurfa’nın verimli topraklarının nar gibi katma değeri yüksek ürünlerde üretim üssü olma yolunda ilerlediğini vurguladı. Nar hasadına olan katkının, yerel ekonomiye de önemli bir katkı sağladığını belirten Aksoy, "Şanlıurfa’nın verimli topraklarında nar üretiminde yeni rekorlara imza atmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Nar bahçelerini ziyaret eden heyet, yüksek verimli üretim teknikleri ve kalite standartları üzerine çiftçilerle de bilgi alışverişinde bulundu.