Şanlıurfa’da hayati kriz zamla çözüldü! Kayıp ilaçlar ortaya çıktı...

ÖZEL HABER I Şanlıurfa’da ilaç sıkıntısı giderek derinleşiyor. Eczanelere giden vatandaşlar, sıklıkla ilaç bulamama sorunu ile karşılaşırken, eczacılar da çaresizlik içinde ne yapacaklarını düşünüyor. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen, Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda ilaç fiyatlarına yüzde 23 zam yapıldı. Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, “Dün piyasada bulunamayan ilaçlar, bugün birden depolarda ortaya çıktı; sanki tırlarla Urfa’nın girişinde bekliyormuş gibi” dedi.

Şanlıurfa’da hayati kriz zamla çözüldü! Kayıp ilaçlar ortaya çıktı...

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan 'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar' Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ilaç fiyatlamasında kullanılan, euro kuru yüzde 23.5'lik bir artış yaşadı.

Yeni fiyatlar, bugün ilaç bedellerine yansıtıldı. Türk Lirası cinsinden 1 (bir) euro değeri 2024 yılı ekim ayında yüzde 23,5 arttırılarak, yeni dönemsel euro değeri 21,6721 TL olarak belirlendi.

Diğer taraftan yüzde 23 zam oranı pek çok firmanın beklentisinin altında kaldı. Zira güncel euro kuru 34 seviyesinde. 

 Yapılan zam, ekonomik kriz nedeniyle alım gücü iyice zayıflayan vatandaşa yeni bir sıkıntı oldu.

Gazeteipekyol.com’un sorularını yanıtlayan Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Süleyman Açar, eczacılar olarak zam taraftarı olmadıklarını belirtti.

AÇAR: HEM ECZACILAR HEM VATANDAŞ ZOR DURUMDA KALIYOR

Açar, zam söylentileri çıktığında ilaç firmaları ve eczacı depolarının arzı kısıtlama yoluna gittiğini, bu durumun hem eczacıları hem de vatandaşları mağdur ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“İlaç fiyat kararnamesine göre, ilaç fiyatları avro kuruna bağlı durumda. Şu anda avro kuru, bugün itibarıyla yapılan güncelleme ile birlikte yüzde 23 oranında arttı. Ancak bu oran, güncel avro kurunun oldukça altında kalmaktadır. Bu durum, ilaçların tedarikinde sıkıntılar çıkmasına neden olmaktadır. Öte yandan, zam söylentileri çıktığında ilaç firmaları ve eczacı depoları piyasaya arzı kısıtlamaya gidiyor, bu da eczacılarımızı zor durumda bırakıyor. Aynı şekilde vatandaşlarımız da mağdur oluyor. Konuyu yetkili kurumlara defalarca ilettik, ancak firmalar ve depolar üzerinde yeterli bir denetim yapılmadı.”

"DÜN BULUNAMAYAN İLAÇLAR BUGÜN DEPOLARDA ORTAYA ÇIKTI”

Açar, dün bulunamayan bazı ilaçların bugün birden depolarda ortaya çıktığını ifade ederek, “Dün piyasada bulunamayan ilaçlar, bugün birdenbire depolarda ortaya çıkıverdi; sanki tırlarla Urfa’nın girişinde bekliyormuş gibi. Bu doğru bir durum değil, insan sağlığıyla ilgili bir mesele söz konusu. Devletin bu konuda sıkı bir denetim getirmesi lazım.” dedi

“MESLEKTAŞLARIMIN ÇOK CİDDİ BİR MAĞDURİYET VAR”

“Avro kuruna bağlı olarak biz ilaçlara zam yapılması taraftarı değiliz; zam olsun ya da olmasın gibi bir talebimiz yok." diyen Açar,” Ancak ilaç fiyatları arttıkça, eczanelerde KDV'li bir kâr oranı var ve ilaç fiyatları yükseldikçe eczacıların kâr oranı düşüyor. Bu nedenle, KDV kâr oranlarının da artış oranına göre güncellenmesi gerekiyor. Fakat bu konuda bir iyileştirme yapılmadı ve meslektaşlarımın çok ciddi bir mağduriyet var.” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da hayati kriz zamla çözüldü! Kayıp ilaçlar ortaya çıktı...
reklam alanı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.