"Çözüm Süreci" Şanlıurfa'da bozulmuştu yine Şanlıurfa'dan mı başlayacak?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin DEM Parti milletvekilleriyle el sıkışması ve PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrı, “Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?” sorusunu gündeme taşıdı. 2015 yılında Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde çözüm sürecini sona erdiren iki polisin şehit edilmesi olayının ardından, kentte yaşanan gelişmeler dikkat çekiyor. Emine Şenyaşar’ın altı yıl süren adalet mücadelesinin sonucunda oğlu Fadıl Şenyaşar ve Yıldız ailesinden üç sanık serbest bırakıldı. AK Parti ve DEM Parti yetkililerinin barış için başlattığı girişimlerin yanı sıra, 27 Ekim’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılacağı bir barış töreni düzenlenecek. Bu gelişmeler, bazı kesimlerce “Küçük çözüm süreci” olarak yorumlanırken, olası bir barış sürecinin temelinin Urfa’da atılabileceğini de akıllara getirdi.

"Çözüm Süreci" Şanlıurfa'da bozulmuştu yine Şanlıurfa'dan mı başlayacak?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, mecliste Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) milletvekillerinin elini sıkması ve akabinde PKK lideri Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrı “Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor?” sorunu gündeme taşırken, Şanlıurfa’da son günlerde yaşanan gelişmeler de dikkat çekici.

DEM PARTİLİLERLE EL SIKIŞTI, ÖCALAN’A ÇAĞRI YAPTI

Bahçeli, 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama yılının açılışında DEM Parti sıralarına yönelerek partinin yöneticileriyle elini sıktı. 15 Ekim’deki grup toplantısında ise İmralı Cezaevi’nde bulunan Öcalan’a, “Terörün bittiğini, örgütün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin” çağrısında bulundu. Dün de Bahçeli, “Eğer terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun” diyerek bu konudaki kararlılığını vurguladı.

ŞANLIURFA’DA NELER OLDU?

AK Parti Şanlıurfa eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yakınları, 24 Haziran 2018 genel seçimleri öncesinde Suruç’ta esnafı ziyaret etmişti. Şenyaşar ailesine ait dükkana giren Yıldız’ın yakınları ile Şenyaşar ailesi fertleri arasında silahlı kavga çıkmıştı. Dükkanda başlayan olay, yaralıların kaldırıldığı hastanede devam etmiş; Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal ve Adil Şenyaşar ile eski vekil Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız hayatını kaybetmişti. Çıkan olaylarda 8 kişi de yaralanmıştı. 

TAHLİYELER GERÇEKLEŞTİ

Olayla ilgili Malatya’da devam eden davada geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişme yaşandı. Anne Emine Şenyaşar'ın 6 yıldır sürdürdüğü adalet nöbetinin ardından oğlu Fadıl Şenyaşar tahliye edildi. Ayrıca Yıldız ailesinden tutuklu üç sanık da tahliye edildi. Anne Şenyaşar ise Şanlıurfa’da başladığı ve Ankara’ya taşıdığı adalet nöbetine son verdi.

BARIŞ İÇİN ORTAK GİRİŞİMLER

AK Parti ve DEM Parti’den isimler barış için geçtiğimiz günlerde harekete geçti. TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ve Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk Ankara’dan Şanlıurfa’ya gelerek barış için çaba harcadı. DEM'li heyet eski Vekil Yıldız’ı ve ailesini Suruç’a bağlı Yoğurtçu Köyü’nde ziyaret etti.

Aynı saatlerde, AK Partili TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve AK Partili bir heyet, Şenyaşar ailesinin Suruç’a bağlı Dikili Mahallesi’ndeki evlerine giderek aileye geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ URFA’YA GELİYOR

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 27 Ekim Pazar günü önce Bingöl'e giderek bir yatırımın açılışını yapacak. Ardından helikopterle Şanlıurfa'ya geçecek. Yılmaz’ın, Şenyaşar ve Yıldız ailesi için düzenlenecek barış töreni katılması bekleniyor.

KÜÇÜK BARIŞ SÜRECİ

Bahçeli’nin çıkışı sonrası gündeme gelen barış süreci Şanlıurfa’da yaşanan gelişmeler kimi kesimlerce ‘küçük barış süreci olarak değerlendirildi.

BARIŞ SÜRECİ BURADA BİTTİ, BURADA MI BAŞLAYACAK?

22 Temmuz günü, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde, 2 polis memuru başından vurulmuş şekilde bulundu. Bu olay çözüm sürecini bitiren olay olarak kayıtlara geçti. Daha sonra görülen davada tüm sanıklar beraat etti.Türkiye’de yaşanan son gelişmeler ve Urfa’da yaşananlar olası bir barış sürecinin temelinin Urfa’da atılabileceğini de akıllara getirdi. Şanlıurfa’nın yeni bir barış sürecinin merkezi mi olacak?

"Çözüm Süreci" Şanlıurfa'da bozulmuştu yine Şanlıurfa'dan mı başlayacak?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.