Skolyoz tedavisinde erken müdahale hayati önem taşıyor! Fizyoterapist Tuğba Karakuş’tan ameliyattan kurtaracak uyarılar...

ÖZEL HABER | Şanlıurfa’daki kliniğinde 4 yıldır omurga eğriliği (skolyoz) tedavisi üzerine uzmanlaşan Fizyoterapist Tuğba Karakuş, omurga sağlığının önemine dikkat çekerek skolyozun tedavi edilebilir bir deformite olduğunu belirtti. Skolyozun yalnızca yana kayma olarak bilinmesinin eksik bir bilgi olduğunu vurgulayan Karakuş, omurganın üç boyutlu bir deformite yaşadığını ve erken teşhisle ciddi ilerlemelerin önüne geçilebileceğini ifade etti. Özellikle ergenlik döneminde sık görülen skolyoza karşı ebeveynlerin daha duyarlı olması gerektiğini söyleyen Karakuş, Schroth metodu ile hem çocuklarda hem de yetişkinlerde etkili sonuçlar aldıklarını aktardı.

Skolyoz tedavisinde erken müdahale hayati önem taşıyor! Fizyoterapist Tuğba Karakuş’tan ameliyattan kurtaracak uyarılar...

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

ŞANLIURFA- Fizyoterapist Tuğba Karakuş, kurucusu olduğu Tuğba Karakuş Kliniği'nde özellikle omurga sağlığı üzerine çalışıyor. 

Şanlıurfa'da kliniğinde duruş bozuklukları, omurga problemleri, fizyoterapi ve pilates gibi birçok alanda hizmet sunan Fizyoterapist Tuğba Karakuş, omurga eğriliği (skolyoz) tedavi sürecinde özel olarak geliştirilmiş teknik olan Schroth yöntemiyle hastaları sağlığına kavuşturuyor.

Fizyoterapist Tuğba Karakuş, omurga eğriliğinde kullanılan Schroth yönetimi tedavi sürecini Gazete İpekyol.com’a anlattı.

Fizyoterapist Tuğba Karakuş

KARAKUŞ: SKOLYOZ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİYOR

 “Skolyoz aslında bir omurga deformitesi. Deformite sağlıkta geri dönüştürülebilir anlamına geliyor. Yani skolyoz geri dönüştürülebiliyor.” diyen Karakuş, skolyozun omurganın sağa ya da sola kaymasıyla sınırlı olmadığını, omurganın üç boyutlu bir deformite yaşadığını belirtiyor. 

Omurga deformitesinin aynı zamanda öne ve arkaya doğru hareket ettiğini, kendi etrafında sarmal oluşturduğunu ifade eden Karakuş, bu rahatsızlığın erken teşhisinin önemine dikkat çekiyor.

SKOLYOZ HANGİ DÖNEMLERDE GÖRÜLÜYOR? 

Skolyozun genellikle büyüme dönemlerinde ortaya çıktığını belirten Karakuş, anne karnından itibaren her yaşta görülebileceğini söyledi. 

"En sık karşılaştığımız dönem, adolesan yani ergenlik dönemi. İstatistiklere göre bu yaş grubunda yüzde 2 ile yüzde 3 oranında skolyoz görülüyor, ayrıca kadınlarda erkeklerden daha fazla görünüyor. 5 kadın da görülürken 1 erkekte görülüyor. Yetişkinlerde skolyozun düzelmediğine dair algılar var. Yalnız biz bu algıları yıkmaya çalışıyoruz. 7 senelik skolyoz tecrübem var benim. Yetişkin vakarla çokça çalıştık. Aldığımız radyolojik grafiklerin sonucunda yetişkinlerde de skolyozun düştüğünü kanıtladık.” ifadelerini kullanan Karakuş, skolyozun tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

“SCHROTH METODU İLE TEDAVİ MÜMKÜN”

Tuğba Karakuş, skolyoz tedavisinde kullanılan Schroth metodunun, omurgayı en iyi pozisyona getirerek hastalarda stabilizasyon sağladığını ve günlük yaşamda bu durumu devam ettirmeyi amaçladığını belirtti.

 "Schroth metodu, skolyozun ilerlemesini durdurmak ve omurganın en sağlıklı pozisyonuna getirilmesi için özel olarak geliştirilmiş bir tekniktir" diyen Karakuş, yetişkinlerde de skolyoz tedavisinin mümkün olduğunu ekledi.

“EBEVEYNLER DİKKATLİ OLMALI”

Karakuş, ebeveynlere çocuklarının büyüme dönemlerinde vücutlarını dikkatlice incelemeleri ve herhangi bir farklılık fark ettiklerinde hemen uzman görüşü almaları gerektiğini hatırlattı. Özellikle büyüme atağı dönemlerinde skolyozun hızla ilerleyebileceğini belirten Karakuş, bu durumun cerrahi müdahaleye kadar gidebileceğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Ebeveynlere önerim, büyüme ataklarının olduğu dönemlerde çocukların dikkatli bir şekilde incelemelerini ve vücutlarına herhangi bir farklılık hissettiklerinde bir uzman görüşü almaları. Skolyoz tanısı almış bireylerin bu konuda bir egzersiz metoduna başvurmaları gerekiyor. Çünkü bu atak dönemlerinde çocukların skolyozları bir anda 20-30 derecede bir artış yaratabiliyor ve bu da cerrahiye  gitmeye neden oluyor. Ebeveynler bu konuda daha duyarlı olurlarsa daha iyi olur.”

ORTOPEDİK TABANLIKLARIN ÖNEMİ 

Skolyozun yanı sıra, Şanlıurfa’ya getirdikleri ortopedik tabanlıklar hakkında da bilgi veren Karakuş, bu tabanlıkların ayak deformitelerinden kaynaklanan duruş bozukluklarının önlenmesi ve ayak ağrılarının giderilmesinde önemli rol oynadığını ifade etti. Sporcularda performansı artırmak için de kullanılan bu tabanlıklarla ilgili Fizyoterapist Karakuş, şu bilgileri aktardı:

“Sağlıklı kişiler demeyelim de sağlıklı ayaklar diyelim bunlara. Kişiler dışarıdan herhangi bir problem yaşamıyor ya da ağrı yaşamıyor olsa bile, ayak analizi aldığımızda, kişilerin ayaklarında deformiteler olduğunu görüyoruz. Yani sağlıklı kişilerde de ayak deformiteleri sıkça karşılaştığımız bir durum. Bu yüzden herkese ortopedik tabanlıkları tavsiye ediyorum.”

Fizyoterapist Karakuş, skolyoz tanısı alan bireylerin bir an önce uzman desteği alarak egzersiz programlarına başlamalarının önemini vurguladı.

Skolyoz tedavisinde erken müdahale hayati önem taşıyor! Fizyoterapist Tuğba Karakuş’tan ameliyattan kurtaracak uyarılar...

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.