Günümüzde 271 bin 832 kişilik nüfusuyla Siverek, köklü bir geçmişe sahip. İlçe halkı, il olma taleplerini sıkça dile getirirken, bölgenin iklimi de dikkat çekiyor. Akdeniz, çöl ve karasal iklimin etkileri altında, yazları sıcak ve düşük nemli, kışları ise soğuk ve yağışlı bir hava hâkim. Siverek, Zazalar ve Kürtlerin yanı sıra, Karacadağ eteklerinde Türkmenler ve az sayıda Arap ve Süryani'nin de yaşadığı çok kültürlü bir yapı sunuyor.
Sönmüş volkan Karacadağ’ın batısında, Fırat Nehri’ne yakın bir konumda yer alan Siverek, Osmanlı döneminde Diyarbakır vilayetine bağlı bir kaza olarak öne çıkıyordu. O dönemde Siverek’e, Diyarbakır’dan bir ilçe de dahil olmak üzere üç ilçe bağlıydı.
SİVEREK’İN TARİHİ BAĞLARI
Türkiye’nin en büyük ilçeleri arasında yer alan Siverek, Osmanlı'nın son dönemlerinde Diyarbekir Vilayeti’ne bağlı bir kaza olarak önemli bir rol oynadı. 30 Mayıs 1926’da, aşiretler arasındaki çekişmeler ve yerel yöneticilerin talepleri doğrultusunda ilçe statüsüne geçirildi ve Urfa’ya bağlandı.
BAĞLI İLÇELER HANGİLERİ OLACAK?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Siverek, Diyarbakır Vilayeti içinde yer alıyor ve birkaç Hıristiyan yerleşimini barındırıyordu. 1908’de mutasarrıflık haline getirilen Siverek’e, Diyarbakır’ın Çermik ilçesi ile Şanlıurfa’nın Hilvan ve Viranşehir ilçeleri bağlıydı. Olası il statüsünde, bu ilçelerin tekrar Siverek’e bağlanması bekleniyor.
Kaynak: MUSTAFA EKİNCİ
0 Yorum