Şanlıurfa’yı da vuran deprem sonrası risk haritası güncellendi! Şanlıurfa tehlikede mi?

Son dönemde Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen depremin ardından, Şanlıurfa'nın da risk altında olup olmadığı merak konusu oldu. Türkiye'nin deprem risk haritasında yer alan veriler, bölgenin sismik aktivite açısından dikkat çekici olduğunu gösteriyor. Peki Şanlıurfa risk altında mı? İşte detaylar..

Şanlıurfa’yı da vuran deprem sonrası risk haritası güncellendi! Şanlıurfa tehlikede mi?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

"Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusu, AFAD'ın yayımladığı Türkiye deprem risk haritasını inceleyen birçok kişi için önem taşıyor. Türkiye'deki fay hatlarının konumları, özellikle Doğu Anadolu fay hattının geçtiği yerler sıkça araştırılıyor. Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük depremin ardından, Malatya'da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki sarsıntı, vatandaşların fay hattı bölgeleri hakkında daha fazla bilgi edinme isteğini artırdı. AFAD tarafından sunulan Türkiye deprem risk haritası, bu konuda rehberlik sağlamak için önemli bir kaynak oluşturuyor.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEDİR?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye'nin doğusundaki önemli bir doğrultu atımlı faydır. Bu fay, Anadolu Levhası ile kuzeye hareket eden Arap Levhası arasındaki tektonik sınırı oluşturur. İki levhanın farklı hareketleri, fay boyunca sol yanal hareket olarak kendini gösterir. Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fayları, Anadolu Levhası'nın batıya doğru sıkışması sonucunda birlikte varlık gösterir. Fay, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundan başlayarak, Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde sona erer.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş üzerinden geçerek Erzincan'da Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

TÜRKİYE DEPREM RİSK HARİTASI

AFAD tarafından güncellenen Türkiye Deprem Tehlike Haritası, 18 Mart 2018'de yayınlanmış ve 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girmiştir. Bu proje, Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından desteklenmektedir. Harita, riskli bölgeleri sınıflandırarak depreme karşı hazırlıkları artırmayı hedeflemektedir.

Birinci Derece Riskli Bölgeler: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

İkinci Derece Riskli Bölgeler: Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

Üçüncü Derece Riskli Bölgeler: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin, Nevşehir.

 

Şanlıurfa’yı da vuran deprem sonrası risk haritası güncellendi! Şanlıurfa tehlikede mi?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.