ŞANLIURFA - İklim için 350 Derneği, 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından 30 büyükşehir belediyesine yönelik yenilenebilir enerji dönüşümü talebi kapsamında toplanan imzaları başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine de teslim etmişti.
Avrupa Birliği (AB) İklim Paktı eski Elçisi Ahmet Doğan, 4 bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine teslim etmişti. Doğan enerji verimliliği ve iklim değişikliği konusunda atılacak adımlar için toplantıların yapıldığını ve yönelttikleri sorulara cevap verildiğini duyurdu.
Ahmet Doğan konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“350 Türkiye öncülüğünde toplanan imzaları Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etmiştik. İmza kampanyasına PELDA Derneği PeldaNGO ve Edessa Enstitüsü edessaenstitusu destek vermişti ve beraber imzaları teslim etmiştik. Bu süreçte, Büyükşehir Belediyesi Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü ve İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü ile toplantı yapılmış, talepler sözlü olarak da iletilmiş ve Belediyenin stratejik plan ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi alınmıştır. Toplantıda konuşulanlar, taleplerimiz ve Belediyenin planları tarafıma yazılı bir şekilde iletilmiştir. Ekte detayları verilmiştir.”
Konuya ilişkin verilen detaylar şu şekilde:
“2025-2029 Stratejik Planında enerji dönüşümüne öncelik verilmesi talep edilmiş olup yazı, ulusal boyutta gerçekleştirilmiş olan imza kampanyası ile desteklenmiştir. İlgi yazıya istinaden Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığına bağlı Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesine bağlı İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü personellerinin katılımıyla kendisi ile bir toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda ilgili yazıdaki talepler görüşülmüş olup kendisine Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü ve İklim Değişikliği Şube Müdürlüğü bünyelerinde gerçekleştirilen ilgili çalışmalar anlatılmıştır. Talep yazısında geçen üç madde ve bu üç maddeye verilen cevaplar aşağıda sıralanmıştır:
1. Başta belediye yerleşkeleri ve kamu binaları olmak üzere yenilenebilir enerji kullanımı ve enerji verimliliği artırılmalı ve 2029 yılına kadar belediye kurumsal elektrik tüketiminin tamamı yenilenebilir enerjiden karşılanmalı.
Cevap 1. Belediyemiz 2025-2029 Stratejik Planı çalışmaları yaklaşık olarak tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalarda Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğümüz tarafından belediyemizin enerji tüketiminin tamamının karşılanabileceği şekilde yenilenebilir enerji kaynağı kurulu gücünü artırmak amacıyla ‘kurulu gücün 0,4 MW değerinden 10 MW değerinde çıkarılması’ gerçekleştirilecek hedefler arasında sunulmuştur. Mevcut durumda müdürlüğümüz tarafından 2 adet çatı güneş enerji santrali kuruluma tamamlanmış olup üretim gerçekleşmektedir.
Bununla birlikte Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğümüz bünyesinde enerji verimliliği konusunda gerçekleştirilmiş olan "Pencere açıkken klimaların otomatik olarak kapanmasını sağlayan manyetik kontak takılması, musluklara tasarruflu perlatör takılması, aydınlatma armatürlerinin verimli aydınlatma sağlayan LED armatürlerle değiştirilmesi” vb. çalışmalar da anlatılmıştır. Ayrıca belediyemiz ana binası için TS ISO EN 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi alınmış olup ilgili faaliyetler yürütülmektedir.
2. Yeni yapılacak ve yenilenecek tüm binaların çatıları güneş enerjisi panellerinin kurulumuna uygun hale getirilmeli ve bu binaların 2029 yılına kadar en az yüzde 50'sinde çatı tipi güneş enerji santrallerinin kurulması sağlanmalı.
Cevap 2. Yapılan görüşmede bu maddenin belediyeye ait tüm binalar kastedilerek yazıldığı belirtilmiştir. Bu doğrultuda yeni ve yenilecek uygun binalarda bu maddenin uygulanabileceği bununla birlikte geçici süre ile kullanımımızda olan binalarda bunun uygulanamayacağı belirtilmiştir.
3. Belediye bünyesinde enerji çözüm noktaları oluşturulmalı. Bu noktalar aracılığıyla kent sakinleri ve yerel işletmelere enerji verimliliği/ tasarrufu hakkında bilgilendirme yapılmalı; yenilenebilir enerji sistemlerine geçiş konusunda rehberlik sunulmalı.
Cevap 3. Hem santral işletme binası hem otomasyon merkezi ve hem de bilgilendirme merkezi olarak kullanılmak amacıyla Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğümüz olarak planladığımız ve 2025-2029 Stratejik Planına hedef olarak eklenen bir projemizin ilgili maddede bahsedilen çözüm noktaları için bir koordinasyon merkezi olarak kullanılabileceği belirtilmiştir.
İklim Değişikliği Şube Müdürlüğümüz tarafından iklim konusunda farkındalık eğitimlerinin verildiği ve yeni hedeflerin içerisinde bu eğitimlerin daha fazla öğrenciye ulaştırılmasının da bulunduğu iletilmiştir. Ayrıca atık geri dönüşümü konusunda da mevcut faaliyetlere yenilerinin eklenmesi amacıyla Stratejik Plana yeni hedefler dahil edilmiştir”.
0 Yorum