Aracı 13 yaş ve üzeri olanlar dikkat! Değiştirme desteği çağrısı geldi…

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, 13 yaş ve üzeri otomobiller için araç değiştirme desteği çağrısında bulundu. Eroldu, eski araçların belirli bir miktar karşılığında hurdaya ayrılmasını önerdi.

Aracı 13 yaş ve üzeri olanlar dikkat! Değiştirme desteği çağrısı geldi…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otomobil sektöründeki daralmayla birlikte Türkiye'deki kayıtlı araçların giderek yaşlanması, çevre konusunda önemli bir sorun haline gelmeye başladı. 13 yaş üzeri olan otomobiller için 'araç değiştirme desteği' önerisi geldi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından yayınlanan son rapora göre toplam otomotiv üretimi geçen yıla oranla yüzde 7 gerilerken ihracat ise bir önceki yıla paralel bir seyirle yüzde 1 oranında yavaşladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayinin ihracatı yılık ilk dokuz aylık döneminde, yüzde 16 ile sektörel ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini koruyarak 26,7 milyar dolara ulaştı.

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye'de otomobil sektöründeki daralmayla birlikte artan çevre sorunlarına dikkat çekerek, 13 yaş ve üzeri araçlar için "araç değiştirme desteği" çağrısında bulundu. 

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Eroldu, Türkiye’de trafiğe kayıtlı eski araçların çevre kirliliğinde büyük paya sahip olduğunu belirterek, eski araçların belirli bir fon desteğiyle hurdaya ayrılmasının çevresel ve ekonomik faydalar sağlayacağını ifade etti.

Konuyla ilgili değerlendirme toplantısında çevre kirliliğinin yüzde 95’lik oranının trafiğe kayıtlı eski araçlardan kaynaklandığına dikkat çeken OSD Başkanı Eroldu, şunları söyledi:

“Mevcut parkın neredeyse 10 milyon adedi, 13 yaş ve üstü. Bu araçlar çevre kirliliğinin 95’ini oluşturuyor. Bu parkın bertaraf edilmesi lazım, örneğin Çevre Bakanlığı üzerinden bir fon oluşturulması ve eski araçların belli bir rakam karşılığında hurdaya ayrılması konuşulabilir. Araç değiştirme desteği gibi düşünebiliriz bunu. Geçmiş yıllarda yapıldı, çok suiistimaller oldu. Bir takım tedbirlerle bu önlenebilir. Bu gerçekten önemli bir konu, bu durumun sağlayacağı yakıt ekonomisi bile ülkenin yakıt faturasına büyük bir destek aslında. Çevresel katkıların yanı sıra ödemeler dengesi için de önem arz ediyor. 2 bin yılı öncesi modellerin yakıt sarfiyatı neredeyse iki katı. Bu noktada atılacak bir adım ülkemizin 0 emisyon hedefleri için ciddi bir ilerleme kazandıracaktır. Hibrit ve elektrikli araçların ön plana çıkmasını desteklenmesi bu noktada önemli rol oynuyor”

Aracı 13 yaş ve üzeri olanlar dikkat! Değiştirme desteği çağrısı geldi…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.