Üniversitedeki skandal "cinsel istismar" iddiası Meclis'e taşındı

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Harran Üniversitesi'nde ortaya çıkan cinsel istismar ve fuhuş iddialarını gündeme taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in cevaplaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi sundu.

5

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Harran Üniversitesi'nde gündemi sarsan cinsel istismar ve fuhuş iddialarıyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.Ayan, önergesinin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanmasını talep etti.

Ayan, bu bağlamda yanıtlaması için Bakan Tekin’e şu soruları sordu:

1. Harran Üniversitesinde üç bölümün bağlı bulunduğu Enstitü sekreterinin başında bulunduğu ve 26 kişinin karıştığı iddia edilen organize olaylarla ilgili olarak, Bakanlığınızın bilgisi var mıdır, konu hakkında hangi adımlar atılmıştır?

2. İddia edilen olaya dair, ilgili kişilerin belirlenmesi ve gereken ceza soruşturmasının başlatılması hususunda Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir ihbar veya şikâyette bulunulmuş mudur, re’sen Savcılık tarafından bir soruşturma açılmış mıdır?

3. Öğrencilerin banka hesaplarına akademisyen ve memurlar tarafından para transferleri yapıldığı iddialarına dair hangi incelemeler yapılmıştır? İddia edilen hesap hareketlerinin araştırılması için herhangi bir adım atılmış mıdır?

4. Mağdur öğrencilerin yaşadığı olayları video kaydına aldıkları ve bu videoların üniversite yönetimine iletildiği iddiaları üzerine ne gibi aksiyonlar alınmıştır? İddia edilen videolar Rektörlük tarafından savcılığa teslim edilmiş midir, video içerikleri incelenmiş midir?

5. Fen Fakültesi Sekreteri F.K. isimli şahıs hakkında suçlamalara rağmen neden başka bir yere, Siverek Meslek Yüksekokulu’na görevlendirilmiştir? Bu kişi hakkında daha önce açılmış bir soruşturma veya şikâyet bulunmakta mıdır, akıbeti ne olmuştur?

6. Harran Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan Basın Duyurusu’nda iddiaların mesnetsiz, dayanaksız ve gerçeği yansıtmayan şeklinde karalama kampanyası olarak deklare edilmesinin dayanağı nedir, bu bakış açısıyla yürütülecek soruşturmanın objektif ve tarafsız olması mümkün müdür?

7. Bakanlığınız tarafından, üniversite personelleri hakkında yürütülecek soruşturmaların tarafsızlığı ve bağımsızlığı için, iddia edilen olaylara dair Bakanlık bünyesinden muhakkik müfettiş ataması yapılmış mıdır, yapılacak mıdır?

8. İddia edilen olayda mağdur edilen kadınların korunmasına ve bu tarz şiddet, taciz, istismar vakalarına karşı üniversitelerde öğrencilerin korunmasına yönelik hangi tedbirler alınmıştır?

9. Üniversitelerde öğrencilere ve personele yönelik taciz, şiddet ve istismar vakalarıyla ilgili birimler kurulması için Yüksek Öğretim Kurulu’nun bir çalışması var mıdır?

NE OLMUŞTU? 

Harran Üniversitesinde cinsel istismar ve fuhuş iddiaları, öğretim üyeleri ve yöneticilerin de karıştığı skandal olaylarla gündeme geldi. Bekar evi olarak kullanılan bir mekânda öğrencilerin istismar edildiği ve bir öğrencinin yasa dışı yollarla kürtaj yaptırdığı öne sürüldü. Eşinin eve yerleştirdiği gizli kamera sayesinde ortaya çıkan iddialar sonrası üniversite soruşturma başlattı. Ancak olaya karışanların açığa alınmak yerine görev yerlerinin değiştirilmesi tepki toplarken, mağdurların yalnızca üniversiteye şikayette bulundukları öğrenildi.