Şanlıurfalılar pamuk değil bunu ekiyor: Maliyeti az, getirisi yüksek… Hasatta bereket fışkırdı!

Artık Şanlıurfalılar pamuk yerine bunu ekiyor. Bölgenin birçok tarım ürünü için elverişli olduğunun keşfedilmesinin ardından başlayan üretim yüzleri güldürürken, hasat sonrası topraktan bereket fışkırdı. İşte detaylar…

Şanlıurfalılar pamuk değil bunu ekiyor: Maliyeti az, getirisi yüksek… Hasatta bereket fışkırdı!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa’nın Harran ve Suruç ilçelerinde geleneksel tarım ürünleri olan pamuk, mısır ve buğday, çiftçilerin yüz yüze kaldığı artan girdi maliyetleri nedeniyle zorlu bir dönem geçiriyor. Bu durum, üreticileri alternatif ürünlere yönelmeye zorladı ve son yıllarda yer fıstığı gibi daha az su tüketen ve bölgeye uygun tarım ürünlerinin ekim alanlarında kayda değer bir artış yaşandı.

Özellikle Harran ve Suruç’ta, geçmişte az miktarda ekimi yapılan yer fıstığı, son 2-3 yıl içinde neredeyse 10 katı kadar bir artış gösterdi. Yer fıstığı, hem iklim hem de toprak yapısı açısından bölge için son derece elverişli bir seçenek. Geleneksel ürünlerin suya olan yüksek ihtiyacı göz önüne alındığında, yer fıstığının daha az su tüketimiyle öne çıkması, çiftçiler için önemli bir avantaj sağlıyor. Bu durum, aynı zamanda su kaynaklarının korunmasına da büyük katkıda bulunuyor.

HASAT BAŞLADI, REKOLTE YÜKSEK…

Harran ilçesinde yer fıstığı hasat dönemi başladı ve ürün, yüksek verim ile 30 ila 35 lira arasında pazarda alıcı buluyor. ZMO Harran Temsilcisi Yüksek Ziraat Mühendisi Murat Özyavuz, bu yıl rekoltenin oldukça yüksek olduğunu belirterek, 1 dekar alandan ortalama 400 kilogram ürün alındığını vurguladı. Özyavuz "Son 3-4 yıldır yer fıstığı ekimi yaygınlık kazandı. Bazı köylerde 300-400 dekarlık alanlarda ekim yapılmakta.” dedi.

AKSOY: 1000 HEKTAR ALANDA EKİLDİ

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, ilde 1000 hektar alanda ikinci ürün yer fıstığı üretiminin gerçekleştirildiğini duyurdu. Devletin hibe ve sulama desteklerinin üretime katkı sağladığını belirten Aksoy, çalışma arkadaşlarıyla birlikte sabah mesaisinde hastalık ve zararlı kontrollerini yaptıklarını vurguladı. "Allah, üreticimizin emeğini korusun" dedi.

Şanlıurfalılar pamuk değil bunu ekiyor: Maliyeti az, getirisi yüksek… Hasatta bereket fışkırdı!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.