Mahkumlara af veya ceza indirimiyle ilgili konu gündemde yer almaya devam ediyor. Bu konuda çeşitli tartışmalar ve öneriler gündeme geliyor. Hükümetin mevcut durumu ve cezaevlerinin doluluk oranları göz önünde bulundurarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a af gelecek mi sorusu yöneltildi. Bakan Tunç, bekleyenlerin umutlarının bir süre daha ertelendiğini duyururken işlenen suçların cezasız kalmayacağının altını çizdi.
“VATANDAŞLARIN UZUN SÜREN YARGILAMALARDAN BİR DAHA ŞİKAYET ETMEMESİ LAZİM “
Bakan Tunç, işlenen suçların cezasının olacağına değinerek şu ifadeleri kullandı:
"Kişinin işlediği suçun karşılığı bir cezayı alması önemli. Ceza aldıktan sonra da cezaevinde infaz sistemimizin özellikle caydırıcılığa, ıslaha yönelik olması lazım. Bu anlamda da ıslaha yönelik çok önemli çalışmalarımız var.
Yargı Reformu Strateji Belgemiz sadece ceza alanında değil, hukuk alanında da... Yine vatandaşlarımızın özellikle uzun süren yargılamalardan bir daha şikayet etmemesi lazım. Şu anda bizim 25 bin hakim ve savcımız var, ilk derece, istinaf ve Yargıtay olarak üç dereceli bir sistemimiz var. Özellikle hakim ve savcılarımızın dosyaları incelerken uzun süren duruşma aralıkları değil, kısa süre içerisinde duruşmanın tekliği esastır. Duruşma başlar ve karar verilinceye kadar devam eder. Ama zorunlu sebeplerle işte Adli Tıp raporunun, bilirkişi raporunun beklenmesi gibi sebeplerle ileriye atıldığını görüyoruz. O zaman bu süreçleri kısaltmamız lazım.
Yani mahkemelerin bilirkişi raporlarının süresinde verilmesi ve delillerin süresinde, hızlı bir şekilde soruşturma aşamasında ve kovuşturmada da hızlı bir şekilde değerlendirip karara ulaşılması gerekiyor. O nedenle duruşma aralıklarının da uzun olmaması lazım."
MAHKUMLARA AF GELECEK Mİ?
Cezaevlerindeki doluluk oranları ile ilgili konuşan Bakan Tunç, acıkmalarına şöyle devam etti:
"Cezaevlerinin doluluk oranlarıyla ilgili 'o cezaevi dolu' diye bir suçlunun cezaevine alınmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Onun tedbirlerini devlet alır. Bu noktada zaten gerekli tedbirleri de alıyoruz. Bu konuda cezaevlerinin doluluk oranı bizim mazeretimiz olamaz, bu konudaki zaten gerekli yatırım programlarındaki çalışmaları da hızlı bir şekilde sonuçlandırıyoruz.
Ve bunu daha da o doluluk oranlarını ortalamanın altına düşürme, yani yapım süreçlerini hızlandırarak o bizim için bir mazeret değil. Yani bir suç işlenmişse, tutuklamayı gerektiriyorsa orada cezaevi dolu diye hakim ya da savcı bırakmaz. O nedenle o bir mazeret değildir, o konudaki tedbirleri de artırmanın gayreti içerisindeyiz “dedi.
0 Yorum