Şanlıurfa’da dünya tarihine ışık tutan bir keşif daha! Göbeklitepe’den bile eski olabilir

Tarihi ve kadim geçmişiyle dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan Şanlıurfa, insanlık tarihine dair ezberleri bozmaya devam ediyor. Göbeklitepe’nin keşfiyle tarihi adeta yeniden yazdıran bu kadim şehirde, yapılan yeni keşifler tarihin sanılandan çok daha eskilere dayandığını gösteriyor.

Şanlıurfa’da dünya tarihine ışık tutan bir keşif daha! Göbeklitepe’den bile eski olabilir

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde dünyanın en eski şehri olarak kabul edilen Şanlıurfa, her geçen gün dünya tarihine yön verecek yeni keşiflere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Göbeklitepe’nin keşfiyle tarihsel ezberleri bozarak insanlık tarihini adeta yeniden yazdıran bu kadim şehirde, en az Göbeklitepe kadar önemli ve hatta ondan daha eski olabilecek bir diğer yerleşim alanı da Karahantepe.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde yer alan Karahantepe, insanlık tarihine dair yeni sırların keşfedildiği arkeolojik sit alanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Şehir merkezine 46 kilometre uzaklıkta bulunan ve halk arasında Kürtçe adıyla "Girê Keçel" olarak bilinen bu bölge, ilk kez 1997 yılında arkeolog Bahattin Çelik tarafından keşfedildi. 

NEOLİTİK DÖNEME IŞIK TUTUYOR

Karahantepe’de yürütülen kazılar, bölgenin Neolitik döneme ait olduğunu ve bu alanda 250'den fazla “T” şeklinde dikilitaş bulunduğunu ortaya koydu. Eylül 2019’da başlanan kazı çalışmalarında, bugüne kadar pek çok insanlık tarihine dair önemli kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı. Karahantepe’deki kazı çalışmalarını yürüten ekip, bölgenin insanlık tarihi için büyük bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekiyor.

GÖBEKLİTEPE’DEN ÇOK DAHA ESKİ OLABİLİR 

Kazılarda ortaya çıkarılan buluntular, insanlık tarihinin en erken dönemlerine dair önemli ipuçları sunuyor. İnsanların tarıma ve hayvancılığa ilk adımlarını burada attıkları düşünülüyor. Bu bölgenin, insanların toprakla ve hayvanlarla birlikte yaşamayı öğrendiği ilk yerlerden biri olduğuna inanılıyor. Karahantepe'deki buluntular arasında 2.3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli de yer alıyor ve bu heykel, bölgenin binlerce yıl boyunca önemli bir yerleşim alanı olduğunu doğrular nitelikte. Karahantepe’nin, Göbeklitepe’den yaklaşık 3 bin yıl daha eski olabileceği düşünülüyor.

KEŞİFLER DEVAM EDİYOR

Karahantepe'deki kazılar henüz tamamlanmış değil. Bilim insanları ve arkeologlar, bu bölgedeki kazı çalışmalarının 100 ila 150 yıl daha sürebileceğini ifade ediyor. Bölgenin farklı yerleşim alanlarına sahip olduğu ve her kazıda yeni tarihi kalıntılara ulaşıldığı belirtiliyor. Yüzeyde bulunan çakmak taşları da, bölgenin 1.500 yıl boyunca kullanıldığını gösteriyor. Her bir yeni kazıyla birlikte Karahantepe, dünya tarihine dair yeni sırlar sunmaya devam ediyor.

Şanlıurfa’da dünya tarihine ışık tutan bir keşif daha! Göbeklitepe’den bile eski olabilir

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.