TEKNOFEST’e Şanlıurfa damga vurdu: Türkiye birinciliği ile taçlandı

Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Taşıyan’ın başkanlığında faaliyet gösteren GENÇ STEM Derneği, TEKNOFEST 2024'te önemli bir başarı elde etti.

5

Şanlıurfa'da GENÇ STEAM Derneği tarafından geliştirilen “Akıllı Kask Projesi”, ilk olarak “En İyi Sunum” ödülüne layık görüldü, ardından Türkiye birinciliği ile taçlandı. Teknofest’in Adana Şampiyonlar Ligi’nde yarışan bu proje, katılımcıların yoğun ilgisini gördü.

Projeyi tanıtan Mustafa Taşıyan, “Akıllı Kask Projesi sayesinde scooter, bisiklet ve motosiklet sürücülerinin daha güvenli sürüş yapmalarını sağlıyoruz. Kask üzerindeki aydınlatma sistemi, sürücünün fark edilmesini sağlarken entegre kamera sistemi, yol üzerindeki ikaz tabelalarını ve tehlikeleri sesli olarak sürücüye bildiriyor. Ayrıca GPS sensörü ile kaza anında sürücünün konumu, acil servislere ve yakınlarına anlık olarak iletiliyor” ifadelerini kullandı.

Taşıyan, bu projenin günlük yaşamda sürücülerin hayatını kurtarma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, TEKNOFEST 2024'te sergilenmesinin ardından geniş bir kullanım alanı bulmasını umduklarını ifade etti. Projeye destek veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Harran Üniversitesi, GAP İdaresi, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve GAP Yeşil İnovasyon Yarışması'na teşekkür eden Taşıyan, teknolojiye ilgi duyan gençleri GENÇ STEM Derneği’nin eğitim programlarına katılmaya davet etti.

Gençlere ilham kaynağı olan dernek, yeni nesil inovasyonların temellerini atmalarına katkı sağlıyor. Taşıyan’ın öncülüğünde hayata geçirilen bu projeler, gençlerin hem teorik hem de pratik becerilerini geliştiriyor.