Diyanet’in hatası 11 milyon liralık zarara neden oldu iddiası! İşte o hata

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 20 bin takım olarak basılan "Hadislerle İslam" eserinde büyük bir hata yapıldığı iddia edildi. Bu hata milyonlarca liralık kamu zararına neden oldu.

5

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 12 Temmuz 2023 tarihinde bastırdığı "Hadislerle İslam" isimli eserin 20 bin takımında ciddi bir hata yapıldığı iddia edildi. Kitabın basım maliyeti tam 11 milyon 60 bin TL olup, eser Diyanet’in satış siteleri ve internette satışa sunulmuştu. Ancak, baskı sonrası ortaya çıkan hata, milyonlarca liralık kamu zararına neden oldu.

BASIM SÜRECİNDEKİ BÜYÜK HATA 

BirGün’de yer alan habere göre, eserin basım sürecinde, Döner Sermaye Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’nden gelen PDF dosyasının matbaaya hiçbir kontrol yapılmadan gönderildiği belirtildi. Kitapların basımının ardından 81 kente dağıtılarak satışa sunulduğu, ancak Arapça hadislerin okunmadığı ve sayfalarda kaymalar olduğu fark edildi. Kontrol edilmeden basılan dosyanın sorumlusu olarak, Basılı Yayınlar Daire Başkanı Önder Özkan gösterildi. Hatanın baş sorumlusunun Özkan olduğu iddia edilirken, sorumluların hesap vermesi gerektiği belirtiliyor.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

Hata fark edildikten sonra, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı ve ilgili yöneticilerin katılımıyla bir toplantı yapıldığı ve bu toplantıda hatalı basılan eserlerin camilere gönderilmesi önerisinin gündeme geldiği bildirildi. Diyanet personeli ise bu hatanın, kurumdaki liyakatsizlik sorununu gözler önüne serdiğini belirterek, yaşanan kamu zararının boyutuna dikkat çekti. Personel, sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.