Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) eş güdümlü devreye aldıkları yapılandırma formülünün detayları belli oldu.
Düzenlemeye göre, bireysel kredi kartlarını yapılandırmada kullanılacak faiz oranı yüzde 3.11 olacak. Ancak bu faiz oranına yüzde 15 Kredi Kaynak Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 15 Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) de eklenecek.
Böylece, yapılandırmada faiz aylık yüzde 4.04’ü bulacak. İhtiyaç kredilerinde ortalama faizin yüzde 5.9’a çıktığı bu süreçte yapılandırma vatandaşa nefes aldıracak. Ancak büyük bir faiz borcunun altına girmiş olacak.
Örneğin, 100 bin TL’lik bir borcun 60 ay vadeyle yapılandırılması durumunda aylık ödeme 4.454 TL olacak. Borcun toplam geri ödemesi ise 267 bin 375 TL’ye ulaşıyor. Böylece kart borcunu hafifletmek isteyen vatandaş 100 bin TL’lik borcunu kapatmak için toplam 167 bin 375 TL faiz ödemiş olacak.
Bununla birlikte borç yapılandırılırken, ilerleyen dönemlerde faiz oranları düşse bile vatandaş yüksek faiz ödemeye devam edecek. Öyle ki; iktidar, Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonun 2026 yılında yüzde 9.7’ye düşeceğini öngörürken, vatandaşa 2029 yılı sonuna kadar ana parasına karşılık büyük bir faiz ödemiş olacak.
Sözcü'de yer alan habere göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin yapılandırılmasına yönelik aldığı karar aynı zamanda müşterilerin kredi sicilinin de bozuyor.
Kredi ve kartlarla ekonomisini döndürmeye çalışırken yapılandırma ile borçlarını öteleyen vatandaşın bankalardan kredi kullanmasının da önüne geçmiş oluyor.
Aynı zamanda düzenleme ile kart sahipleri yapılandırılan borcunun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kredi kartı limiti de artırılamayacak. Uzmanlar, yapılandırmanın bu yönleriyle de dikkate alınması gerektiğine işaret ediyor.
Kaynak: SÖZCÜ
0 Yorum