Şanlıurfa’da iş arayanlar dikkat! Yeni dönem başlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Aday Havuz Sistemi ile işverenler, İŞKUR'a kayıtlı iş arayanlara mesaj gönderip davet edebilecek.

5

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen İş Dünyası İstişare Toplantısı'nda, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile TOBB arasında "Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)" ve "Kadın İstihdamı İş Birliği" protokolleri imzalandı. Protokollerin ardından konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işverenlerin İŞKUR'a kayıtlı iş arayanlara sistem üzerinden ulaşabileceği Aday Havuz Sistemi'nin devreye alındığını duyurdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Aday Havuz Sistemi'nin işverenlerin nitelikli eleman ihtiyaçlarını karşılamada hız kazandıracağını belirtti. Işıkhan, "İŞKUR'a kayıtlı iş arayanlara işverenlerimiz sistem üzerinden mesaj gönderebilecek ve onları görüşmeye davet edebilecekler. Bu sayede işverenlerimizin eleman ihtiyaçlarını en kısa sürede karşılamış olacağız." dedi.

Kadın istihdamına yönelik attıkları adımlardan da söz eden Bakan Işıkhan, 2007-2023 yılları arasında kadınların iş gücüne katılım oranının 12,7 puan arttığını ve bu alanda Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldığını ifade etti. Aynı dönemde kadınların istihdam oranının ise 10,3 puan arttığını belirten Işıkhan, bu alanda da Türkiye'nin dördüncü sıraya yükseldiğini söyledi. Şubat ayında başlatılan İş Pozitif Programı ile 485 bin kadının çalışma hayatına kazandırıldığını dile getirdi.

Bakan Işıkhan, NİYEP ile işverenlerin talep ettiği niteliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi için önemli bir adım atıldığını belirterek, işverenlerin bu program kapsamında çalışan sayısının yüzde 50’sine kadar kontenjan kullanabileceğini söyledi. Katılımcıların, 160 fiili gün boyunca teorik ve pratik eğitim alacaklarını, program sonunda kazandıkları yetkinlikleri uygulama fırsatı bulacaklarını aktardı.

Bakanlık olarak yabancıların kayıt dışı çalışmasını önlemek amacıyla da reform çalışmaları başlattıklarını ifade eden Işıkhan, çalışma izni değerlendirme kriterlerini gözden geçirdiklerini ve yabancı iş gücünün kayıtlı çalışması için gerekli adımları attıklarını belirtti.