Şanlıurfa üretiyor, dünya harcıyor! Kim bilirdi? Paranın hikayesi Şanlıurfa'dan başlıyor

Türkiye’nin tarım kalbi Şanlıurfa, tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra tarımsal üretimiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Bu verimli topraklarda yetiştirilen pamuk, ülke genelinin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturarak hem yerel ekonomiyi güçlendiriyor hem de sanayiye önemli katkılarda bulunuyor. Daha da ilginç olanı, Şanlıurfa pamuğunun, Türk Lirası ve euro banknotlarının üretildiği özel kağıdın ham maddesi olması. Evet, yanlış duymadınız, Türkiye’de ve hatta Avrupa’da ceplerde taşınan paraların bir kısmı, Şanlıurfa'nın bereketli topraklarından yetişen pamuk sayesinde üretiliyor. İşte detaylar…

Şanlıurfa üretiyor, dünya harcıyor! Kim bilirdi? Paranın hikayesi Şanlıurfa'dan başlıyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Şanlıurfa, sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda tarımsal üretimiyle de Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çekiyor. Özellikle "beyaz altın" olarak adlandırılan pamuk, bölgenin sosyal ve ekonomik dokusunun temel taşlarından biri haline gelmiş durumda.

TÜRKİYE'NİN PAMUK BAŞKENTİ

Ülkemizdeki pamuk üretiminin yaklaşık yarısı Şanlıurfa'da gerçekleştiriliyor. Bu verimli topraklarda yetişen pamuk, sadece tekstil sektöründe değil, yağ sanayisi ve hayvancılık gibi farklı alanlarda da önemli bir hammadde olarak kullanılıyor.

ŞAŞIRTICI BİR GERÇEK: PARA DA PAMUKTAN ÜRETİLİYOR

Daha da ilginç olanı, Şanlıurfa pamuğunun, Türk Lirası ve Euro banknotlarının üretildiği özel kağıdın ham maddesi olması. Evet, yanlış duymadınız. Cebimizde taşıdığımız paraların bir kısmı, Şanlıurfa'nın bereketli topraklarından yetişen pamuk sayesinde üretiliyor.

BİR BAŞARI HİKAYESİ: RUBENİS

Şanlıurfa'nın pamuk zenginliğini dünyaya tanıtan önemli isimlerden biri de Osman İpek ve kurduğu Rubenis şirketi. İpek, yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırımla Şanlıurfa'da kurduğu iplik fabrikasıyla, bölgenin eşsiz pamuğunu dünyanın en büyük markalarına ulaştırıyor. Şu anda 3 fabrikası bulunan Rubenis, yüzde 100 organik Şanlıurfa pamuğunun büyük bir kısmını kumaşa dönüştürerek Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Kalan kısım ise Türk Lirası ve Euro banknotlarının üretildiği özel kağıda dönüştürülüyor.

İPEK: AYDA BİN TON YILDA 12 BİN TON PAMUK HARCIYORUZ

Osman İpek, Urfa pamuğunun kalitesini vurgulayarak, “Dünyadaki en uzun elyaflı pamuk en iyi boya alma özelliği olan pamuk Şanlıurfa'da çıkıyor. Türkiye'deki pamuk tüketiminin yüzde 60'ı Şanlıurfa'dan çıkıyor. Ayda bin ton yılda 12 bin ton pamuk harcıyoruz burada.” dedi.

TL VE EURONUN HAM MADDESİ

Türk Lirası'nda kullanılan kağıdın ve Avrupa’daki euroda kullanılan kağıdın ham maddesi tamamen yüzde 100 Şanlıurfa pamuğundan elde edildiğini kaydeden İpek, şunları söyledi:

“Yüzde 100 organik Şanlıurfa pamuğunun yüzde 68'ini kumaşa dönüştürüyoruz, Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz, geri kalan yüzde 32'lik kısmını da Türkiye'deki Merkez Bankası ve Avrupa'daki euro üreten fabrikalara sevk ediyoruz. Türk lirasında kullandığımız kağıdın ham maddesi, Avrupa'daki euroda kullanılan kağıdın ham maddesi tamamen yüzde 100 Şanlıurfa'nın pamuğundan elde ediliyor.”

Şanlıurfa üretiyor, dünya harcıyor! Kim bilirdi? Paranın hikayesi Şanlıurfa'dan başlıyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.