Şanlıurfalı mağdur çiftçilerin umudu Cumhurbaşkanı'ndan gelecek yanıtta!

Şanlıurfa'da etkili olan sağanak fıstık bahçelerini vurdu. Ekibiyle sahada hasar tespiti yapan Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Gazete İpekyol'a konuştu ve “Bu bir afet” diyerek çiftçiye destek olacaklarını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı’nın geçmiş olsun dileklerini de ileten Aksoy, "Valimiz Sayın Hasan Şıldak'ın imzası ile cumhurbaşkanlığımıza yazacağız. İnşallah destek çıkarmaya çalışacağız" dedi.

5

ŞANLIURFA- Şanlıurfa’da dün ve bugün yer yer etkili olan sağanak; merkezde zemin ve bodrum katında yaşayanları, kırsalda ise çiftçileri adeta perişan etti.

Kışın sinyalini veren bahar yağmurları, Şanlıurfa'da kısa sürede bir afete neden oldu. Özellikle Karaköprü’ye bağlı Kırkpınar, Esemkulu, Aşık, İsaören, Tülmen ve İşgören kırsal mahallelerinde birçok çiftçinin tonlarca fıstığı yerde çamurlu suların içinde kaldı. Çiftçiler, zararlarının karşılanması için bölgenin acil afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

MÜDÜR AKSOY: BU BİR AFET!

Ekibiyle sahada hasar tespiti yapan Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Gazete İpekyol'a konuştu.

“Bu bir afet” diyen Müdür Aksoy, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile telefon ile görüştüklerini ifade ederek “Bu bir afet. Bunun da üstesinden gelmeye çalışacağız. Tarım Bakanımız bizimle görüştü. Çiftçilere selamını ilettim. İnşallah bir daha böyle bir afet yaşanma” dedi.

MÜDÜR AKSOY: CUMHURBAŞKANLIĞIMIZA YAZACAĞIZ

Çiftçiye destek olmak için Cumhurbaşkanlığına bir yazı göndereceklerini ifade eden Müdür Aksoy şöyle konuştu:

“Dün ve bugün sahadaydık. DSİ de, Tarım İl Müdürlüğü'müz de, yerel yönetimler,  hepimiz koordineli bir halde çalışıyoruz. 70 çiftçiyi gezdik, hasar tespiti yapıyoruz. TARSİM'li olanlar var, onlarda sıkıntı yok. Sigortası olmayanlar için Valimiz Sayın Hasan Şıldak'ın imzası ile cumhurbaşkanlığımıza yazacağız. İnşallah destek çıkarmaya çalışacağız.”

DEREYE KAPATIP FISTIK BAHÇESİ YAPILMIŞ…

Sağanağın afete neden olmasında çiftçinin hatalarına da değinen Müdür Aksoy “Çiftçiler meteorolojiyi takip etmiyor. Çiftçiler sergilerini suyun, akışın olan yere koymuşlar. Sel de olup su da toplanınca bazı çiftçilerimiz zarar ördü. En büyük alacağımız önlem, çiftçimizin kendisini iklim değişikliğine uyarlaması. Yıllar önce böyle değildi, Birden yağış geliyor. Yeni normal dediğimiz dönem bu. Dere ağzına ev yapılmış, dere ağzına bahçe koymuşlar. Dereyi kapatıp fıstık bahçesi yapmışlar. O alanın tamamına su gelmiş. Şuan orada bütün mahsul gitti” ifadelerini kullandı.

"SAHADA EĞİTİMLERİMİZ SÜRÜYOR"

Müdür Aksoy, iklim değişikliğine karşı sahada eğitimlerini sürdürdüklerine dikkat çekerek “1 yıldır iklim değişikliği, buna karşı çiftçilerimizin alması gereken tedbirler, suyun kullanımı, ilçelerimizin tamamı dahil olmak üzere eğitim vermeye devam ediyoruz. Muhtarlara da eğitim veriyoruz” diye konuştu.