Tüketici güven endeksi eylülde yükseldi

TÜİK verilerine göre, tüketici güven endeksi ağustos ayında 76,4 seviyesindeyken, eylül ayında yüzde 2,4'lük bir artışla 78,2’ye ulaştı.

Tüketici güven endeksi eylülde yükseldi

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Ocak ayına ilişkin Tüketici Güven Endeksi'ni açıkladı.

TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ortaklaşa gerçekleştirdiği tüketici eğilim anketinin sonuçları, eylül ayında tüketici güven endeksinin 76,4’ten 78,2’ye çıkarak yüzde 2,4 oranında bir artış gösterdiğini ortaya koydu. Endeksin 100’ün üzerinde olması, tüketicilerin geleceğe dair iyimser bir bakış açısına sahip olduğunu işaret ediyor.

ALT ENDEKSLERDEKİ OLUMLU GELİŞMELER

Eylül ayında mevcut maddi durum algısında da bir iyileşme gözlemlendi. Temmuz ayında 76,2 olan endeks, ağustos ayında yüzde 2,8 artışla 78,2’ye ulaştı. Gelecek 12 ay içindeki maddi durum beklentisi ise küçük bir artışla 77,4’e yükseldi. Genel ekonomik durum beklentisi de dikkat çekici bir şekilde yüzde 4,2 artış göstererek 74,5 seviyesine çıktı.

Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma isteği de yükseliş kaydederek 96,2’ye ulaştı. Tüketicilerin, ekonomik durumun iyileşeceğine dair umutlarının arttığı bu veriler, harcama davranışlarına yansıyacak gibi görünüyor.

Eylül ayı itibarıyla tüketici güvenindeki bu artış, ekonomideki toparlanma sinyallerinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Tüketicilerin geleceğe dair daha iyimser bir bakış açısına sahip olması, ekonomik aktivitenin canlanmasına katkıda bulunabilir.

 

Tüketici güven endeksi eylülde yükseldi

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.