Damacanaların 19 litre olmasının sırrı açığa çıktı! Duyunca çok şaşıracaksınız…

Evlerimizde ve iş yerlerimizde sıkça karşılaştığımız su damacanalarının 20 litre yerine 19 litre olarak üretildiğini fark ettiyseniz, yalnız değilsiniz. Bu durum birçok kişinin kafasını karıştıran bir soru haline geldi. İşte bu ilginç sorunun arkasındaki neden ve gerçek litre miktarı…

Damacanaların 19 litre olmasının sırrı açığa çıktı! Duyunca çok şaşıracaksınız…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Herkesin evinde ve iş yerinde sıkça karşılaştığı su damacanalarının neden 20 litre değil de 19 litre olarak üretildiği, birçok kişinin kafasını kurcalayan bir soru haline geldi. İşte bu merak uyandıran sorunun ilginç nedenini ve gerçekte kaç litre olduğu…

PEKİ, NEDEN 19 LİTRE?

Aslına bakarsanız, damacanaların gerçek kapasitesi 19 litre değil, 18,9270589 litredir. Yani, yuvarlama yapılarak 19 litre olarak ifade ediliyor. Bu şekilde olmasının da bir nedeni var. Damacanalar, plastik enjeksiyon makineleri kullanılarak üretilir ve bu makinelerin kalıpları ABD menşelidir.  İngiliz kökenli bir sıvı ölçü birimi olan galon ölçü birimine göre doldurulur. Bir galonun karşılığı 3,78541178 litre. Damacanalar da 5 galon olarak üretiliyor.

ABD'de damacanalar genellikle 5 galon olarak tasarlandığı için, bu da yaklaşık 19 litreye denk gelir. Ancak Amerikalılar bu ölçümün 19 litre olduğunu bilmez onlar 5 galon olarak hesaplarlar. Yani damacana kalıpları, aslında 5 galon kapasitesine göre hazırlanmıştır.

Beş galon damacana, yaklaşık 18,9270589 litre kapasiteye sahip olur. Yani damacanalar gerçekte 19 litre değil, bu değere çok yakın bir miktarda su alır. Bu nedenle damacanalar genellikle 19 litre olarak ifade edilir. Yani bir çay bardağı su daha eklenirse tam 19 litre olacaktır.

 

 

 

Damacanaların 19 litre olmasının sırrı açığa çıktı! Duyunca çok şaşıracaksınız…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.