Şanlıurfa’nın eğitim sorunları masaya yatırıldı! “13 bin öğretmen açığı var”

Şanlıurfa’da dört eğitim sendikasının bir araya gelerek düzenlediği çalıştayda, Şanlıurfa’nın öğretmen açığı, kalabalık sınıflar ve fiziksel koşullardaki yetersizlikler gibi eğitim sorunlarına çözüm önerileri masaya yatırıldı.

5

ŞANLIURFA - Şanlıurfa’da Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Özgür Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Özgür Eğitim-Sen), Tüm eğitim Çalışanları Sendikası(TEÇ-Sen) ve Hürriyetçi Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Hürriyetçi Eğitim-Sen) sendikalarının ortaklaşa düzenlediği “Şanlıurfa’da Eğitim Sorunları Çalıştayı” Karaköprü Onikiler Öğretmenevi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. 

Çalıştay, Şanlıurfa'nın eğitim sorunlarını masaya yatırmak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yapıldı.

CANBEYLİ: YAKLAŞIK 13 BİN ÖĞRETMEN AÇIĞI

Hürriyetçi Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Canbeyli, Şanlıurfa'nın Türkiye'nin dördüncü büyük şehri olduğunu belirterek, “Şanlıurfa, yaklaşık 13 bin öğretmen açığı ve yetersiz dersliklerle büyük bir eğitim krizi yaşıyor. Bu çalıştayda, uzmanlardan oluşan çalışma gruplarımız, mevcut sorunları tespit edecek ve çözüm önerileri sunacak” dedi. Canbeyli, hazırlanan raporların İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliğe sunulacağını ve yetkililerden çözüm beklediklerini ifade etti.

UZUNDAĞ: URFA’DAKİ EĞİTİM SORUNLARININ TESPİTİ VE BUNA YÖNELİK ÇÖZÜMLER ÜRETMEK

Özgür Eğitim Sen Şube Başkanı Vehbi Uzundağ, Şanlıurfa’nın eğitim sorunlarını dile getirerek, “2024-2025 eğitim-öğretim yılı itibarıyla ilimizdeki öğretmen sirkülasyonu yüksek. 4 bin 500 öğretmen il dışına çıkarken, sadece 500 öğretmen il içine tayin istedi. Bu yüksek öğretmen değişimi, eğitim kalitesini olumsuz etkiliyor. Buradaki amacımız; Urfa’daki eğitim sorunlarının tespiti ve buna yönelik çözümler üretmek. Yeni okulların açılmasıyla birlikte öğretmen ihtiyacı 13 bin civarıdır. Urfa ortalamasını 30 öğrenci olarak düşündüğümüzde yaklaşık olarak 400 bin öğrencinin her yıl öğretmenlerinin değiştiğini görmekteyiz. Bu sorunlara katkı sunmak ve çözüm üretmek vesilesiyle bir araya geldik.” İfadelerini kullandı.

ŞENGÜL: SINIFLARDAKİ ÖĞRENCİ SAYISININ AZALTILMASI GEREKİYOR

Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül ise, şehirdeki eğitim sorunlarını vurgulayarak, “Mevsimlik tarım işçiliği, eşit eğitim erişimi, öğretmenlerin özlük ve ekonomik hakları, kalabalık sınıflar ve yetersiz fiziksel koşullar gibi ciddi sorunlar var. Şehrimize daha fazla öğretmen ataması yapılması ve sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması gerekiyor” dedi.

Eğitim sendikaları, çalıştay sonucunda elde edilen verileri raporlaştırarak yetkililere sunacak.