Toplandıktan sonra 5 ay dayanabiliyor! İşte Şanlıurfa’nın unutulmaya yüz tutmuş yerli karpuzu

Geçmişi Göbeklitepe kadar eskiye dayandırılan Şanlıurfa’nın yerli karpuzu olarak bilinen Tat Karpuzu, unutulmaya yüz tutmuş durumda. Şanlıurfalı çiftçilerin hem daha kolay yetişmesi hem de daha fazla ürün vermesi nedeniyle Adana ve Diyarbakır karpuzlarının ekimini yaptığı için Tat Karpuzu günümüzde sadece Karaköprü’ye bağlı kırsal Tatburç ver Yoğunburç mahallelerinde yetiştiriliyor. Tat Karpuzu’nun en dikkat çeken özelliği ise toplandıktan sonra yaklaşık 5 ay boyunca dayanabilmesi.

Toplandıktan sonra 5 ay dayanabiliyor! İşte Şanlıurfa’nın unutulmaya yüz tutmuş yerli karpuzu

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Binlerce yıllık tarihi ve kültürü olan Şanlıurfa’nın bir o kadar eski karpuzu Tat Karpuzu, günümüzde sadece Karaköprü ilçesine bağlı Tatburç ve Yoğunburç mahallelerinde yetiştiriliyor.

Kendine has bir görüntüsü ve tadı olan Tat Karpuzu, Şanlıurfalı çiftçilerin son yıllarda hem daha kolay yetişmesi hem de daha fazla ürün vermesi nedeniyle Adana ve Diyarbakır karpuzlarını tercih etmesi nedeniyle unutulmaya yüz utmuş durumda.

TOPLANDIKTAN SONRA 5 AY DAYANIYOR

Tat Karpuzu'nun özellikleri arasında en dikkat çekeni, toplanmasının ardından uygun koşullarda yaklaşık 5 ay boyunca dayanabilme özelliği. Binlerce yıldır yetiştirilen Tat Karpuzu geçmişte toplandıktan sonra samanların arasına konur ve bekletilirdi. Kalın kabuğu sayesinde yaklaşık olarak 5 ay dayanabilen karpuz kış aylarında bile taze toplanmış gibi tüketilebiliyor.

Şanlıurfa'nın tarım kültüründe önemli bir yeri bulunan Tat Karpuzu'nun, yerel üreticiler ve tüketiciler arasında yeniden ilgi görmesi, hem yerel ekonomiye katkı sağlayabilir hem de bu geleneksel meyvenin gelecekte unutulmasını engelleyebilir.

Toplandıktan sonra 5 ay dayanabiliyor! İşte Şanlıurfa’nın unutulmaya yüz tutmuş yerli karpuzu

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.