Tarladan market rafına: Patlıcan fiyatları nasıl artıyor?

Sebze ve meyve fiyatlarındaki dalgalanmalar tüketiciler tarafından tepki çekmeye devam ederken tarlada 3 TL olan patlıcan, aracılardan geçtikten sonra tüketiciye yaklaşık 3 kat farkla satılıyor. Çiftçi de tüketici de mağdur...

Tarladan market rafına: Patlıcan fiyatları nasıl artıyor?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sebze ve meyve fiyatlarındaki dalgalanmalar tüketiciler tarafından sıkça merak edilen bir konu. Tarladan sofraya gelene kadar hale uğrayan ardından marketlerden tüketicinin evine giren ürünlerdeki fahiş farklar tepki çekiyor. Peki sebze ve meyve fiyatları tarladan sofraya gelene kadar neden katlanıyor? Tarladan hale yapılan yolculukta fiyatlar nasıl değişti? Marketlerde fiyatlar neden yüksek? İşte tüm detaylar…

Türkiye’de tarımsal ürünlerin fiyatları, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar neredeyse 3 kat artıyor. Aracı sisteminin karmaşıklığı ve kayıt dışı faaliyetler, çiftçinin emeğini ve tüketicinin bütçesini de olumsuz etkiliyor. Tarladan 3 TL'den satılan patlıcanın, aracılardan geçtikten sonra fiyatında ciddi artışlar yaşanabiliyor.

KOMİSYONCU FİYATI: 5 TL

Tarladan çıkan ürün, ilk olarak komisyonculara ulaşıyor. Burada ürün fiyatı, nakliye, paketleme ve komisyonculuk ücretleri eklenerek artıyor. Böylece patlıcanın fiyatı 3 TL’den 5 TL’ye yükseliyor.

MARKET FİYATI: 8 TL

Komisyonculardan alınan ürün marketlere ulaştığında ise, kira, işçilik, nakliye ve marketin kar payı gibi ek masraflar fiyatın daha da yükselmesine neden oluyor. Bu süreç sonunda patlıcanın fiyatı 8 TL’ye kadar çıkıyor.

Sonuç olarak, tarladan 3 TL’ye alınan patlıcan, tüketiciye ulaşana kadar yaklaşık 2,5 katı fiyatla raflarda yerini alıyor.

Çiftçi yüksek maliyetlerle ekip biçtiği ürününü düşük fiyattan satıp mağdur olurken tüketici de fahiş fiyatlar nedeniyle ürünlere eskisi kadar rağbet edemiyor. 

Tarladan market rafına: Patlıcan fiyatları nasıl artıyor?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.