Türkiye’de ilki başardı! Hakim yardımcısı görevine başladı

Türkiye tarihinde bir ilki imza atan görme engelli Sabit Kılıç, hakim yardımcısı olarak görevine başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda uzun yıllar uzman olarak hizmet veren Kılıç, yeni görevine başlamadan önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ı ziyaret ederek, engellilere yönelik verdiği destekler için teşekkür etti.

5

10 yaşındayken glokom hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybeden Sabit Kılıç, eğitim hayatındaki zorluklara rağmen başarılarıyla dikkat çekti. İlk ve orta öğrenimini birincilikle tamamlayan Kılıç, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 2016 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda uzman yardımcısı olarak göreve başlamış, KPSS A grubu kadrosuna atanan ilk görme engelli hukukçu olarak tarihe geçmişti.

Kılıç, engelli bireylerin adalete erişimi üzerine önemli çalışmalara imza attı. 2020’de “Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Bağlamında Türkiye'de Engellilerin Adalete Erişimi” başlıklı tez çalışmasıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Uzmanı unvanını kazanmıştı. Uzmanlık görevi sırasında, bakanlığın engelli ve yaşlı bireylere yönelik projelerinde aktif rol aldı ve birçok ilde kalite denetimleri gerçekleştirdi.

2023 yılında yapılan idari yargı hakim yardımcılığı sınavını 85,21 puanla geçerek, Türkiye’nin ilk görme engelli hakim yardımcısı unvanını kazanan Kılıç, Adalet Bakanlığında yeni görevine başlamış durumda.

Yeni görevine başlamadan önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ı ziyaret eden Kılıç, Bakan Göktaş’a engellilere sağladığı destekler ve engellilerin çalışma hayatındaki yerinin artırılmasına yönelik katkıları için teşekkür etti. Göktaş, Kılıç’ın başarılarını takdir ederek, yeni görevinde başarılar diledi.

Bakan Göktaş, Kılıç’ın azmi ve başarısının birçok kişiye örnek olacağını vurguladı. Engellilerin toplumsal hayatta her alanda yer almasının önemini belirten Göktaş, 2002’den bu yana kamuda istihdam edilen engelli sayısının 12 kat artarak 68 bine ulaştığını, erişilebilirlik kültürünün yaygınlaştırılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.