Urfa isotu, baharda ekilerek temmuz sonu ile ağustos başında hasadı yapılan biberler, birçok zahmetli aşamadan geçilerek isot haline getiriliyor. Sıcağın etkisiyle kırmızıya dönen biberler, çiftçiler tarafından tarladan toplanıyor. Kadınlar tarafından tohumları ayıklanan biberler, daha sonra belirlenen alanlarda serilip güneşte kurutuluyor. Birkaç gün içinde kuruyan isotlar, tırmık yardımıyla toplanıp makineye vuruşuyor. Tuz ve zeytinyağı ile tatlandırılan isot sofralardaki yerini alıyor.
Yaz aylarında Şanlıurfalıların vazgeçilmezi olan isot (pul biber) tezgahları süslemeye başladı. Halk arasında Urfa isotu olarak bilinen pul biber, yaz ayının gelmesi ile kurutulup çekildi. Kurutulup çekilen biberler, baharatçılardaki tezgahta yerini aldı.
Evlerde hazırlanan Urfa isotu Tarihi Çarşılar bölgesinde bulunan Balıklıgöl civarındaki iş yerlerinde satılıyor.
İsmail Doney: FİYATLAR GEÇEN SENE İLE AYNI ORANTILI GİDİYOR
Geçen yıl ile bu yıl arasında fazla fiyat farkının olmadığını dile getiren İsmail Doney,”Şanlıurfa’dan Türkiye’nin her yerine Urfa’mızın yöresel lezzetlerini gönderiyoruz. Tarihi çarşıda bu işi yapmaktayız. Geçen seneden bu seneye çok fazla bir artış görülmedi biber fiyatları şuan uygun. Biz üreticileri işçilik zorluyor. Geçen yıl ev isotunu 380 liraya satarken bu yıl satışına 400 liradan devam ettik. Bu şekilde de fiyatlar bizleri kurtarıyor. Reçel fiyatları geçen yıl 240 lirayken bu yıl satışı 300 liradan devam ediyor. Alışveriş yaparken alışveriş yaptığınız yere güveneceksiniz. Almak istediğiniz ürünü anlayacaksınız. Bilmiyorsanız bilen birine sorarak almalısınız. İşletmemizde veya çevremizde bir ürüne baktığımızda ürünü elimize alıp kokusuna bakarız taze olup olmadığını o şekilde anlarız.
EV BİBİBERİ İLE FABRİKA BİBERİ ARASINDAKİ FARK
Fabrika biberinin ev biberine göre kokusu biraz daha yumuşak olur. Ev yapımı biberinin biraz daha bulgurumsu bir dokusu olur. Fabrika biberinde maliyet düşürmek çalışması yapılır yağ ve tuz oranı daha fazla olur. Ev yapımı biberlerde maliyet düşürmesi çalışmaması uygulanmamaktadır. Ev yapımı biber yüzde 90 bibere oranına sahiptir.
Stok için üretim yapmıyoruz. Şuan sadece buradaki sıcak satışlara ürün yetiştirmek için üretim yapıyoruz. Urfa’nın yemeklerini tatmış ve Urfa lezzetlerine hasret kalmış Türkiye’deki tüm hemşerilerimize satış yapıyoruz ama bu satışı yaparken bir kanayan yaramız var. Urfa’da evlerde isot yapan ablalarımız, teyzelerimiz ve annelerimiz isot satışını yaparken diyor ki ‘çarşıdaki adamın biberi fabrikadır benim ki ise ev yapımıdır’. Böyle bir durum söz konusu değildir. Bizim biberlerimizde ev yapımıdır. Şuan birinci sınıf bir ev isotunun maliyeti 230-250 lira arasındadır. Bizlerde bu fiyatlara belli bir kar payı ekleyerek müşterilerimize 400 liradan sunuyoruz.
“ENFLASYONU DÜŞÜRMEYEN BİZİM URFALI TEYZELERDİR”
Evlerde isot yapan teyzelerinde satışını yaptıkları isotun maliyeti 230-250 lira arasındadır. Dün duyduğum bir habere göre buradan İstanbul’a bir hanım efendiye isot göndermişler. Buradan İstanbul’daki bir hanım efendiye 800 liradan isot gönderildiğini duydum. Hanım efendi 20 kilo isot almış 16 bin lira ödeme yapmış. Enflasyonu düşürmeyen bizim Urfalı teyzelerdir. İsot yaparken güneşe çıkıp yorulduklarını ve ellerinin yandıklarını söylüyorlar. Bizimde elimiz yanıyor, bizde yoruluyoruz, bizde masraf ediyoruz ama bir ev isotu 800 lira olamaz. Maliyetini hesap ederek kar payı eklesinler. Aldığım bir mesaja göre geçen yıl satışını 500 liradan yaptıkları isotu bu yıl 600 liradan satacaklarmış. Neye göre 600 liradan satışını yapacaklar? Böyle bir izlenim yanlıştır”diye konuştu.