Şanlıurfa’da en çok kadınlar yapıyor! Bilinmeyen tehlikeye dikkat: Komaya sokabilir…

Şanlıurfa’da ev hanımlarının konserve hazırlıkları devam ederken, tadının güzel olması ve kışın pratik olması açısından birçok evde de konserve hazırlığı sürüyor. Tüketilen konserve gıdalar pratik olması açısından her ne kadar çok talep görse de sağlığımız açısından oldukça zararlı. Konserve gıdaların sağlığımız üzerinde oluşturduğu zararlar nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.

Şanlıurfa’da en çok kadınlar yapıyor!  Bilinmeyen tehlikeye dikkat: Komaya sokabilir…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA - Mevsiminde alınan sebze ve meyveleri farklı dönemlerde de tüketebilmek için en çok tercih edilen saklama koşullarından biri konserve yapmak. Şanlıurfa’da da ev hanımlarının kış için konserve hazırlıkları sürüyor. Ancak sağlık için konserve yaparken dikkatli olmanızda büyük fayda var. Çünkü, kullanılan malzemelerin satın alınmasından hazırlanmasına kadar her aşamaya dikkat etmek gerekiyor. İşte detaylar…

BOL SUDA YIKAYIN, TUZA DİKKAT EDİN!

Konserve hazırlanırken kullanılan malzemelerin satın alınmasından tüketime kadar tüm aşamalarda hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerekiyor. Daha çok konserve besinlerle bulaşan ve ‘clostridium botulinum’ adlı bakterinin toksini ile oluşan, şiddetli gıda zehirlenmelerinin büyük çoğunluğunun uygun sürede ve sıcaklıkta pişirilmeden kapatılan, evde hazırlanmış konservelerden kaynaklandığı görülüyor. 

TÜRÜ DÜNYADA BİLİNEN EN GÜÇLÜ ZEHİRLENMELERDEN BİRİ

Bu zehirlenme türü dünyada bilinen en güçlü zehirlenmelerden biri  ve ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara yol açabilir. Ev koşullarında yapılan konservelerde zehirlenme ve diğer risklerin yok edilebilmesi için besinler türlerine göre, belirli sürede uygun ısıl işleme tabii tutulmalıdır. Botulizm toksini, uygun olmayan koşullarda saklanan besinlerde yeniden üreyebilir. Ev yapımı konserve yaparken yiyeceklerin bol suda iyice yıkanması, dengeli tuz oranı ve hijyenik şartların sağlanması bu riski azaltacaktır. 

PASLI KAPAKLARIN TEHLİKESİ 

Paslı ya da paslanmaya yatkın kapaklarda mikrop üreme özelliği yüksektir. Bu nedenle konserve yapımında ısıya dayanıklı cam kaplar ve paslanmaz kapaklar kullanılmalıdır.

Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar 15-20 dakika buyunca kaynatılarak sterilize edilmelidir. Kapakları her konserve yapımında yenilenmeli.

Konservenin açıldıktan sonra yüksek ısıda pişirilmesi içinde bulunan olası bakteri ve toksinlerin hastalık yapmasını engeller.

Mutfak kültürümüzde diğer konserveler genelde pişirilerek tüketilirken et, balık ve baklagillerin konserveleri çiğ olarak tüketilirler. Çiğ tüketilen konservelerde hastalık riski pişirilenlere oranla daha yüksektir. 

Konserveyi sağlıksız bulup tercih etmeyenler yine bir besin saklama yöntemi olarak kurutma yöntemini tercih edebilirler. Dolmalık biber, domates, kayısı,biber gibi ürünler ülkemizde de kurutularak doğru muhafaza yöntemleriyle saklanabilir. 

KONSERVE KAPAĞI KOMAYA NEDEN OLABİLİR

Bazı bakteriler, doğrudan etkileriyle doku hasarına yol açabiliyorken, bazıları ürettikleri zararlı toksinlerle hastalıklara neden olabiliyor. Botilinum zehirlenmesi, bakterinin vücutta üremesi sonucu değil, bakterinin ürettiği toksinin kana karışması sonucu ortaya çıkar.

Bu toksin, halk arasında 'botoks' olarak bilinen ve kas sinir kavşağında etki göstererek kas felcine neden olan toksindir. Estetik uygulamalarda ve bazı tıbbi tedavilerde, toksinin bu geçici felç etme etkisinden faydalanılıyor.

Botilinum zehirlenmesi, bakterinin konserve kavanozlarında ürettiği toksinin ağız yoluyla alınmasının ardından, hızlı bir şekilde nörolojik belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler arasında bulanık görme, ışığa hassasiyet ve ilerleyici kas gücü kaybolur. Bu şikâyetler kısa süre içinde komaya neden olabilir. Müdahale edilmediğinde, sinir sisteminde kalıcı hasar ve ölüm riski ortaya çıkabilir.

Şanlıurfa’da en çok kadınlar yapıyor! Bilinmeyen tehlikeye dikkat: Komaya sokabilir…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.