Şanlıurfa’daki boğulma vakaları TBMM’ye taşındı!

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Şanlıurfa'da yaşanan boğulma vakalarına ilişkin TBMM'ye soru önergesi sundu. Vekil Ayan, bölgede tedbirlerin yetersiz olduğunu iddia ederek vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

5

Şanlıurfa'da özellikle yaz aylarında serinlemek için kanal ve göletlere giren birçok çocuk ve yetişkinin boğulma haberi geliyor.

DEM Partisi Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, bu konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)'ne cevaplaması için soru önergesi verdi.

Ayan'ın sunduğu önergede şu ifadelere yer verildi:

“Bölgenin yaz aylarındaki en büyük sorunlarından olan sulama kanalları vakaları, yaşanan ölümlere rağmen yıllardır çözülmemiş, artarak devam etmektedir. Meydana gelen boğulma ve kazalarda kimlerin ihmal ve sorumluluğu olduğunun tespitiyle birlikte, Bakanlığın hangi önlemleri aldığı, çalışmaları yaptığını açıklaması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1. Son beş yıl içinde sulama kanallarında meydana gelen boğulma vakalarının sayısı nedir? Bu vakalarla ilgili detaylı bir rapor mevcut mudur?

2. Sulama kanallarının güvenliği ile ilgili olarak alınan mevcut önlemler nelerdir? Bu önlemler yeterli görüyor musunuz, yoksa iyileştirme çalışmaları planlanıyor mu? Bu kapsamda yapılmış ve kısa vadede yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?

3. Sulama kanallarının etrafında güvenlik bariyerleri, uyarı levhaları veya diğer koruyucu önlemler mevcut mudur? Mevcut durumda bu önlemlerin eksik olduğu veya yetersiz kaldığına dair olay yeri inceleme ve tespit yapılmış mıdır?

4. İ.K.’nin sulama kanalına düştüğü yerde, herhangi bir su akımına kapılmasını engelleyici bariyer, kurtarma havuzu, can simidi, tutunma yeri vs gibi kaza sonrası kurtulmaya yönelik tedbirler var mıdır, olmamasının nedeni ve sorumluları kimlerdir? 

5. İ.K.’nin sulama kanalına düştüğü iddiasının yetkililere bildirilmesi ardından hangi arama-kurtarma çalışmaları yapılmış mıdır? Gerekli ve yeterli profesyonel arama personeli ve ekipmanı sağlanmış mıdır?

6. Bölge halkını sulama kanallarının tehlikeleri konusunda bilinçlendirmek amacıyla yürütülen eğitim programları veya kampanyalar var mı? Bu tür programların etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?

7. Bu tür olayların önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, Yerel Yönetimler ve diğer ilgili kurumlar arasında nasıl bir iş birliği ve koordinasyon sağlanmaktadır?"